Fejt opet zloupotrebljava dvostruku funkciju

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jun.2010, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt opet zloupotrebljava dvostruku funkciju

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je danas da specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt, predviđajući novi talas priznavanja nezavisnosti kosova posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, nije govorio u svojstvu zvaničnika EU, već kao lobista za nezavisnost južne srpske pokrajine.

"Fejtove izjave moraju se posmatrati iz ugla starog problema, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << njegove dvostruke uloge. Činjenica je da je upravo tu svoju dvostruku funkciju Fejt krajnje proračunato zloupotrebljavao, da se nikad ne bi znalo kada govori ispred EU, a kada, kao šef Međunarodne civilne kancelarije, u ime zemalja koje su priznale nelegalno proglašenu nezavisnost", izjavio je Bogdanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da se obezbeđivanje manastira u južnoj srpskoj pokrajini ne može prepustiti onima koji su ih uništavali ili nemo posmatrali njihovo skrnavljenje i rušenje.

"Svi znaju za naš stav i kakva se borba vodi i vodiće se na diplomatskom planu po ovom pitanju. Dobro je što su država Srbija i Srpska pravoslavna crkva uspostavili tesnu saradnju i zajednički sinhronizovano deluju kada je u pitanju zaštita i očuvanje srpske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanović.

Fejt, prema Bogdanovićevom mišljenju, vrši svojevrstan pritisak na Međunarodni sud pravde, predviđajući da odluka tog suda ništa neće promeniti kada je reč o statusu Kosova i Metohije.

"Ne treba imati iluzije da će sud biti pošteđen daleko ozbiljnijih političkih pritisaka od ovog Fejtovog pokušaja. Međutim, ja verujem da će odluka Međunarodnog suda pravde biti u skladu sa međunarodnim pravom i da neće biti negativna po Srbiju. Takođe sam ubeđen da će ona upravo doprineti pokretanju novog pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine o statusu Kosova i Metohije jer ovakav status koji trenutno postoji nikome ne odgovara", rekao je Bogdanović.

Fejt je juče u Briselu izjavio da će, nakon što Međunarodni sud pravde iznese savetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosmeta, verovatno uslediti znatan broj novih priznanja njegove nezavisnosti.

"Nadam se i pretpostavljam da će to dovesti do novog talasa priznanja nezavisnosti", rekao je Fejt na konferenciji za novinare u Briselu na kojoj je, zajedno sa šefom misije Euleksa na Kosovu Ivom de Kermabonom, govorio o najnovijim političkim zbivanjima i aktivnostima Euleksa na Kosmetu.

Ističući da govori u ime zemalja koje su priznale Kosovo i Metohiju, Fejt je rekao da pretpostavlja da će savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u opštem smislu "pružiti izvesnu utehu položaju Beograda i izvesnu podršku poziciji Kosova" i da će to biti "mešovit skup mišljenja" na osnovu kojeg će onda svaka zemlja izvući zaključak.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.