Izvor: B92, 13.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt: Uravnotežen izveštaj

Priština -- Predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt kaže da je izveštaj o Kosovu koji je podneo u Komitetu za spoljnu politiku Evropskog parlamenta bio "iskren i uravnotežen".

"Evo zašto je izveštaj bio prijateljski: ja imam dve odgovornosti, specijalni sam izaslanik EU i Međunarodni civilni predstavnik. Odgovornosti o tome su priznate i Ustavom Kosova. Zbog toga ja izveštavam i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropsku uniju i Upravljačku grupu za Kosovo", rekao je Fejt posle susreta sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Specijalni izaslanik EU je rekao da je na Kosovu, nezavisno od primedbi koje je izneo, postignut značajan napredak.

"To nisam rekao u Briselu gde sam govorio kao specijalni izaslanik EU, ali kao međunarodni civilni predstavnik želim da čestitam premijeru, mom dragom prijatelju, za uspehe koji su postignuti tokom prošle godine u konsolidaciji institucija, jačanju međunarodnog položaja Kosova, ali i u radu sa zajednicama i u reformama", rekao je Fejt.

Tači je ponovio opredeljenje institucija Kosova za negovanje dobrih i prijateljskih odnosa sa međunarodnim institucijama.

Kosovske vlasti su juče odbacile kritiku kosovske vlade koju je Fejt izneo u izveštaju Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta.

Fejt je u sredu ocenio da vladi i parlamentu Kosova nedostaje transparentnost i polaganje računa za trošenje javnih finansija.

On je izneo i primedbe na način odlučivanja u tim institucijama jer, prema njegovim rečima, parlament Kosova nije uključen koliko treba u donošenje odluka, od kojih se mnoge donose samo u vladi.

Kosovska opozicije je podržala Fejtove primedbe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.