Falkoni: Želja Francuske je da Srbija postane član EU

Izvor: Press, 24.Okt.2019, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Falkoni: Želja Francuske je da Srbija postane član EU

Želja Francuske je da Srbija postane član EU, kao i druge zemlje Zapadnog Blakana, izjavio je danas ambasador Francuske Žan Luj Falkoni na prijemu povodom obeležavanja početka promotivne kampanje za studije u Francuskoj za narednu godinu.
Foto;blic
U Rektoratu Univerziteta u Beogradu danas je počeo 10. Putujući studentski sajam "Studirajte u Francuskoj", gde su mladima iz Srbije predstavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << najbolji francuski fakulteti, a ambasador kaže da se studiranjem u Francuskoj postaje građanin sveta.
"Cilj je da se ti građani vrate u svoju ili neku drugu zemlju, a ne da ih zadržimo u Francuskoj, i da budu građani koji zrače svojim znanjem", rekao je Falkoni.

Drugi cilj studiranja u Francuskoj je, navodi ambasador, uspostavljanje veza i približavanje mladih iz Srbije sa mladima u Francuskoj, dolazak mladih iz Francuske na studije u Srbiju i da ta razmena bude način kroz koji se priprema buduće priključenje Srbije EU.
"Želja Francuske je da Srbija postane član EU, kao i druge zemlje Zapadnog Blakana. Predlog mog predsednika (Emanuela Makrona) je poboljšanje načina proširenja, da to ne budu samo poglavlja, već da se u to unese humanost, a upravo ta humanost se ogleda u razmenama mladih u oba smera", rekao je francuski ambasador.
Falkoni je zahvalio svima koji su radili na ostvarenju cilja sajma, a to je, kaže, da se omogući studentima iz Srbije da studiraju u Francuskoj i da im se otvori jedan prozor koji im omogućava da steknu životno iskustvo i obogate svoje znanje.


Tatjana Cvetkovksa iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rekla je da su mobilnost i internacionalizam važne teme, posebno u oblasti visokog obrazovanja i pripreme studenata za globalno tržište.
Naglasila je da će internacionalizacija biti važna tema u Strategiji razvoja obrazovanja do 2030. godine, i navela da uzajamna saradnja u razmeni studenata može da obezbedi obostrani razvoj.
Putujući studentski sajam "Studirajte u Francuskoj" sutra je u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.