Fajon: Velika prilika za prijem Zapadnog Balkana

Izvor: B92, 31.Avg.2023, 14:50

Fajon: Velika prilika za prijem Zapadnog Balkana

Tanja Fajon izjavila da će na neformalnom sastanku šefova diplomatija zemalja članica EU u Toledu biti reči o proširenju na Zapadni Balkan do 2030.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije je tom prilikom poručila da zemlje regiona imaju veliku priliku da budu spremne da se pridruže EU.

"Pozvaću ministre da se potrudimo i razgovaramo o proširenju na taj region, pozvaću ih da učinimo nešto više da završimo proširenje na zapadni Balkan", rekla je Tanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fajon novinarima uoči sastanka u Toledu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je ranije ove nedelje tokom Bledskog strateškog foruma rekao da je njegova procena da Evropska unija i Zapadni Balkan do 2030. godine treba da budu spremni za proširenje realan, ali ambiciozan cilj.

To je prvi put da je lider neke od institucija EU bio tako jasan u vezi sa datumom eventualnog prijema novih članica EU.

Mišel je rekao i da su se na poslednjem sastanku Evropskog saveta u junu svi lideri saglasili da će se o proširenju razgovarati na samitu u Granadi i objasnio da će Evropska komisija potom predstaviti izveštaj o proširenju, koji će biti osnova za debatu i donošenje odluka na redovnom sastanku u Briselu u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.