Fajnenšal tajms: Evropljane brinu kineska ulaganja u Srbiju (FOTO)

Izvor: Večernje novosti, 03.Sep.2019, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajnenšal tajms: Evropljane brinu kineska ulaganja u Srbiju (FOTO)

Britanski list navodi da je talas kineskih akvizicija u Srbiji izaziva zabrinutost pojedinih zemlja Evropske unije SRPSKA industrija beleži rekordne investicije, objavio je u utorak "Fajnenšl tajms". Ovaj britanski list posebno navodi da je talas kineskih akvizicija u Srbiji izaziva zabrinutost pojedinih zemlja Evropske unije.I prošlog meseca naša semlja se našla na stranicama "Fajnenšl tajmsa". Tada je ovaj list objavio da je Srbija na prvom mestu u svetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << po broju direktnih stranih investicija. Srbija je privukla, kako se navodi, 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018, za 26 više nego 2017. Srbija privlači skoro 12 puta više stranih direktnih investicija nego što bi moglo očekivati od ekonomije njene veličine - objavljeno je na sajtu FDI intelidžensa, koji je deo "Fajnanšel tajmsa".. Navodi se i da su vodeći sektori u Srbiji po stranim direktnim investicijama industrija automobilskih komponenti, hrana i duvan, tekstil i sektor nekretnina. PROČITAJTE JOŠ - Srbiji najviše direktnih investicija iz inostranstva Kinezi ulažu velike količine novca u Srbiju. Prva investicija je bio Pupinov most u Beogradu između Zemuna i Borče koji je koštao 260 miliona evra. Početkom 2017. godine Hestil je kupio smederevsku čeličanu za 46 miliona evra i započeo investicioni ciklus od nekoliko stotina miliona evra. VUČIĆ: PONOSAN NA SRBIJUTim povodom oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ponosan na Srbiju!" - napisao je predsednik Vučić na Instagramu komentarišući tekst koji je objavio ugledni časopis. Sledeća velika strateška poslovna operacija bilo je preuzimanje RTB Bora. Naime, kineski Ziđin se obavezao da će u rudarsko-topioničarski basen uložiti milijardu i 400 miliona evra. A, najveća grinfild investicija sa delekog istoka u našu državu je početak izgradnje fabrike automobilskih guma "Šandong Linglong" vredna skoro milijardu evra u Zrenjaninu, a u ovom gradu će se raditi i obrada cinka. Ova investicija je vredna 100 miliona evra. Ne treba zaboraviti i da Kina ulaže i u srpsku putnu infrastrukturu. Već su radili deonice na auto-putu Miloš Veliki, a rade i na dovršetku obilaznice oko Beograda. Upravo kineski putari su započeli izgradnju deonice od Preljine do Požege, kao nastavak Koridora 11 ka Crnoj Gori. PROČITAJTE JOŠ - HRVATI O STRANIM INVESTICIJAMA: Srbija nas debelo "prešišala" Osim zabrinutosti, zbog kineskih investicija, Evropa je već pokušala i administrativnim putem da oteža kineske investicije. Tako je na primer ograničila, kroz sistem kvota, izvoz srpskog čelika u EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fajnenšel tajms: Rekordne investicije u Srbiji

Izvor: RTS, 03.Sep.2019

Ugledni britanski časopis "Fajnenšel tajms" u najnovijem broju objavio je da Srbija privlači skoro 12 puta više stranih investicija nego ekonomije njene veličine. Kao uzroke navodi pametnu podsticajnu i poresku politiku, povoljne trgovinske ugovore sa Istokom i sa Zapadom i ekonomske reforme....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.