FT: Mora biti istrage o organima

Izvor: B92, 28.Jan.2011, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FT: Mora biti istrage o organima

London -- List "Fajnenšel tajms" ocenjuje da bi SAD i EU morali, posle usvajanja izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu, da dopuste pokretanje istrage.

Od priznanja nezavisnosti Kosova, piše list, SAD i njihovi saveznici u EU nisu gajili iluzuje o uticaju korupcije najvišeg ranga i organizovanog kriminala na Kosovu.

Nekadašnji američki ambasador u Prištini je primetio da će, sve dok ne budu pohapšeni besramno korumpirani visoki zvaničnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanovnici Kosova smatrati da je vlada tek nešto više od kleptokratije.

Zapadne zemlje su se, uprkos svemu, nastavlja list, svaka ponaosob pokazale nespremnim da istraže optužbe po kojima je na Kosovu, neposredno po okončanju rata za nezavisnost, obavljana trgovina ljudskim organima.

List podseća na suštinu optužbi o ubijanju srpskih zatvorenika kojima su, po odvođenju u Albaniju, vađeni bubrezi koji su kupce nalazili na privatnim stranim klinikama.

U Vašingtonu i Briselu se, piše "Fajnenšel tajms", strahovalo da bi eventualna zvanična istraga o tome išla naruku Srbiji koja bi, gnevna zbog secesije Kosova, iskoristila svaki raspoloživi materijal da diskredituje albanske vlasti na Kosovu.

"Fajnenšel tajms", u uredničkom komentaru, zauzima stav da sada više nema nikakvih razloga za odlaganje pokretanja jedne takve istrage. List podseća na odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i ukazuje da su vlasti na Kosovu i u Albaniji autora usvojenog izveštaja o trgovini ljudskim organima Dika Martija nazvale prosrpskim propagandistom.

Ni okolnosti ni sadržina Martijevog izveštaja ne opravdavaju takve napade, ocena je "Fajnenšel tajmsa".

Jedan od razloga je što je prve optužbe o trgovini organima 2008. godine javno iznela Karla del Ponte, svojevremeno glavni tužilac Haškog tribunala. Drugi razlog počiva u tome što Martijev izbalansirani izveštaj nedvosmisleno osuđuje srpske ratne zločine i ukazuje da su kosovski Albanci, prenosi dalje list, bili žrtve užasnog nasilja kao posledice sumanute politike etničkog čišćenja koju je sprovodio diktator Slobodan Milošević.

Stabilnost u bivšoj Jugoslaviji, piše komentator "Fajnenšel tajmsa", zahteva da budu saopštene bolne istine o svim ratnim zverstvima. Martijev izveštaj sadrži dovoljno uznemiravajućih svedočenja da bi se opravdalo pokretanje nezavisne istrage.

Sjedinjene Države i Evropska unija ne bi smeli da tu istragu sprečavaju zadržavanjem ili filtriranjem osetljivih dokumenata. Kosovo i Albanija moraju da održe dato obećanje o punoj saradnji.

Konačno, Srbija ne bi smela da ovu aferu iskoristi za destabilizaciju Kosova čija nezavisnost, zaključuje "Fajnenšel tajms", ostaje u najboljem dugoročnom interesu celog regiona.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.