Evropski parlament usvojio sporazum o Bregzitu: Zbogom ili samo doviđenja

Izvor: RTS, 29.Jan.2020, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament usvojio sporazum o Bregzitu: Zbogom ili samo doviđenja

Evropski parlament usvojio je sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Time Velika Britanija od petka u ponoć za Brisel postaje i zvanično treća zemlja. Istovremeno počeće pregovori o budućim trgovinskim i drugim odnosima koji bi trebalo da se završe do kraja godine.
Četrdeset sedam godina članstva Velike Britanije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Evropskoj uniji privodi se kraju. Poslednji put jedan britanski ministar učestvovao je u radu Unije.

Sedamdeset tri poslanika iz Velike Britanije ove nedelje napuštaju svoja mesta. Za neke od njih to je trenutak za slavlje, za druge – početak borbe za povratak Britanije u EU.
"Kao član Bregzit stranke, presrećan sam. Pre četiri decenije ušli smo u Evropsku uniju, ali se ona potpuno izmenila, izgubili smo suverenitet i nezavisnost", rekao je Nejtan Gil, poslanik Bregzit partije.
Sebastijan Dense, poslanik Laburističke partije, naveo je da je jedini način da Velika Britanija ima uticaj u svetu jeste da radi zajedno sa susedima.
"Evropska unija je najbolji format za to. Ne znam koliko će to trajati, ali boriću se za naš povratak u Uniju", istakao je Dense.
Tri i po godine nakon održavanja referenduma i dugog perioda neizvesnosti, danas u Evropskom parlamentu poslednji korak u proceduri Bregzita. Nakon ratifikacije u parlamentu, nema više prepreka da Velika Britanija u petak u ponoć napusti EU.
U povremeno emotivnoj debati, većina poslanika poručila je da vrata EU ostaju otvorena za Ujedinjeno Kraljevstvo.
"Ovo glasanje ne znači zbogom, već samo doviđenja", poručio je Gi Verhovštat, izvestilac Evropskog parlamenta za Bregzit.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je da predstoje komplikovani pregovori o budućim odnosima u kojima će London morati da se drži pravila Evropske unije ako želi pristup evropskom tržištu.
Lider Bregzit stanke Najdžel Faradž napustio je sednicu poručujući da želi Bregzit i u drugim zemljama Evrope.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.