Evropski parlament traži da Severna Irska ostane deo jedinstvenog tržišta

Izvor: Blic, 29.Sep.2017, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament traži da Severna Irska ostane deo jedinstvenog tržišta

Evropski parlament založiće se da Severna Irska ostane deo jedinstvenog tržišta i carinske unije kako bi se zaštitio integritet granica EU.

Poslanici svih većih političkih grupa zaključili su da je to najbolji način da se osigura da nema granice na irskom ostrvu, piše "Indipendent".

To će značiti nastavak slobodnog kretanja na ostrvu, pri čemu će se carinske kontrole obavljati u lukama na Irskom moru za posetioce koji putuju između Velike Britanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Severne Irske.

U rezoluciji se osuđuju aktuelni predlozi Velike Britanije po tom pitanju.

I Britanija i EU veruju da nije potrebna "čvrsta" granica između severa i juga, odnosno Republike Irske i Severne Irske, ali nisu saglasni kako to treba da se izvede, jer Irska ostaje unutar granica EU i nakon što London napusti blok.

Nakon što London napusti EU, severna irska granica postaje kopneno razgraničenje koje deli Evropu i Britaniju.

Severna Irska je jedan od četiri konstitutivna entiteta Ujedinjenog Kraljevstva.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.