Izvor: Politika, 14.Apr.2013, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament raspravlja o Srbiji u sredu

Naredne srede će se pred Evropskim parlamentom (EP) naći izveštaj o napretku koji je Srbija ostvarila tokom 2012. godine u evropskim integracijama.

Izveštaj, koji treba da bude podloga za donošenje dokumenta EP o približavanju Srbije članstvu u EU, uobličio je početkom marta ove godine Jelko Kacin, izvestilac EP za Zapadni Balkan.

U narednu sredu evropski parlamentarci će razmatrati i izveštaje o >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kosovu i Crnoj Gori, koje su sačinili izvestioci Čarls Tanok i Ulrike Lunaček.

Kacionov opsežni izveštaj formulisan je u 79 tačaka u kojima su iznete ocene o nizu oblasti važnih za put Srbije ka EU.

S nekim od ovih ocena „Politika” ekskluzivno upoznaje svoje čitaoce.

Iz izveštaja Jelka Kacina

1. Pozdravlja poziv Saveta Komisiji da predstavi izveštaj čim Srbija bude dostigla nužan stepen ispunjavanja kriterijuma za članstvo i ključnih prioriteta kako bi otpočeli pregovori o pridruživanju bez daljeg odlaganja; čvrsto veruje da je početak pregovora o pridruživanju EU u junu 2013. dostižan cilj; podstiče Srbiju da nastavi s demokratskim, sistemskim i socio-ekonomskih reformama koje će joj omogućiti da preuzme i efikasno izvrši obaveze članstva.

8. Pozdravlja obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou i angažovanje koje je pokazala nova Vlada Srbije; poziva na punu primenu sporazuma koje su do sada postigle dve strane; pozdravlja sastanke između premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, kao suštinski važan korak ka iskrenom pomirenju između Srba i Kosovara i normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova; pohvaljuje proaktivnu i lidersku ulogu visokog predstavnika/potpredsednika Ketrin Ešton u olakšavanju dijaloga između Srbije i Kosova; unapred se raduje napretku u drugim oblastima kao što su telekomunikacije i energija i apeluje na obe strane da se aktivno uključe u napore da se reši pitanje nestalih osoba; pozdravlja instrukcije srpske vlade o primeni sporazuma o inkluzivnoj regionalnoj saradnji, odluku da se imenuje oficir za veze u kancelarijama EU u Prištini i Beogradu, kao i potpis Sporazuma o integrisanom upravljanju granicom i prve korake u njegovoj primeni; poziva Beograd da nastavi da tesno sarađuje sa Euleksom u oblasti vladavine zakona i da pojača zajedničke napore u borbi protiv organizovanog kriminala; ohrabruje Srbiju da u potpunosti sarađuje i pomaže Specijalnoj istražnoj radnoj grupi Euleksa u radu.

9. Naglašava potrebu da se osigura učešće parlamenata i građanskih društava Srbije i Kosova u procesu dijaloga; naglašava da ishod dijaloga mora da se saopšti na transparentan i jasan način javnosti i u Srbiji i na Kosovu kako bi se ojačao kredibilitet procesa i povećala podrška javnosti; traži zajedničke komunikacije i javne konsultacije o pitanjima o kojima će se diskutovati u dijalogu tamo gde je to adekvatno i da se svi postignuti sporazumi objave ne samo na engleskom nego i na srpskom i albanskom.

10. Ponovo naglašava da su ideje o podeli Kosova ili bilo koje druge zemlje Zapadnog Balkana suprotne duhu evropskih integracija; zahteva da se ukinu paralelne institucije srpske države na severu Kosova i posebno da se povuku bezbednosne službe i sudski organi; podvlači značaj da se u regionu osigura socio-ekonomski razvoj; podvlači da ekonomska podrška mora da bude potpuno transparentna, posebno u finansiranju škola i bolnica na severu Kosova; naglašava da i srpske i kosovske vlasti moraju da nastave da rade na zaštiti svih manjina i njihovom uključivanju u šire društvo;

11. Pozdravlja saradnju Srbije sa MKSJ, koja je rezultirala predajom svih osumnjičenih za ratne zločine Haškom tribunalu; ohrabruje svaku dalju saradnju s Tribunalom; podržava stalne pozive glavnog tužioca MKSJ da se detaljno istraže i procesuiraju osobe koje su pružale mrežu zaštite, omogućujući beguncima da tako dugo ostanu na slobodi, posebno u vojnim i civilnim službama bezbednosti; primećuje da domaća suđenja za ratne zločine stabilno napreduju, ali skreće pažnju da se mora energičnije baviti pitanjima nestalih osoba; dalje poziva vlasti da osiguraju kredibilitet i profesionalizam programa zaštite svedoka i obezbede mu dovoljna sredstva kako bi sudstvo moglo dalje da efikasno goni ratne zločince; skreće pažnju na činjenicu da je jedan broj bivših policijskih oficira svojevoljno izašao iz programa zaštite svedoka zbog njegovih značajnih manjkavosti.

12. Poziva srpske vlasti i političke lidere da se uzdrže od izjava i dela koja podrivaju autoritet i integritet suda, a Srbiju da održi svoje obećanje i ostane dosledno opredeljena za regionalnu saradnju i pomirenje na Zapadnom Balkanu, uprkos očiglednom razočarenju srpskog javnog mnjenja posle nedavnih oslobađanja u slučajevima Gotovine, Markača i Haradinaja; pozdravlja pripremu protokola o saradnji u procesuiranju počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida između Srbije i Bosne i Hercegovine.

13. Naglašava da vlasti moraju da ulože veći napor da osiguraju pravdu za žrtve seksualnog nasilja koje ima veze sa sukobima u Srbiji i drugde na Zapadnom Balkanu.

14. Pozdravlja opredeljenje vlade da će se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala kao ključnu stvar za proces evropskih integracija Srbije; naglašava značaj jačanja nezavisnih institucija u borbi protiv korupcije, posebno Agencije za borbu protiv korupcije i tužioca za borbu protiv korupcije, i poboljšanja međusobne saradnje među agencijama; poziva vlasti da dovrše nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije i odgovarajući akcioni plan kako bi se osiguralo da Agencija za borbu protiv korupcije kao nezavisno telo igra važnu ulogu u njenom sprovođenju; naglašava da je politička volja ključna kako bi se ostvario solidan učinak u istragama i donošenju presude u najvećim slučajevima korupcije, uključujući 24 sporne privatizacije, i nada se da će posebna i proaktivna uloga prvog zamenika vlade u ovoj oblasti uroditi plodom.

objavljeno: 14/04/2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.