Izvor: RTS, 05.Jul.2022, 13:35

Evropski parlament podržao uvođenje evra u Hrvatskoj

Evropski parlament u Strazburu velikom većinom glasova podržao je pristupanje Hrvatske evrozoni, tako da će od sledeće godine evro postati zvanična hrvatska valuta.
EP je sa 539 glasova od 632 prisutna poslanika prihvatio izveštaj o uvođenju evra u Hrvatskoj 1. januara 2023, u kojem se ocenjuje da Hrvatska ispunjava sve kriterijume za pristupanje evrozoni.

Uzdržano je bilo 48, a protiv je glasalo 45 poslanika, prenosi Hina. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predlog se još mora usvojiti na sastanku Saveta za ekonomiju i finansije EU 12. jula. Prethodno je ulazak Hrvatske u evrozonu podržao Evropski savet.
Prihvatanjem evra, Hrvatska se pridružuje evrosistemu, koji čine Evropska centralna banka i centralne banke država članica evrozone, a guverner Hrvatske narodne banke ulazi u Upravni odbor ECB.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.