Evropski parlament bira novog predsednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2022, 17:21

Evropski parlament bira novog predsednika

Poslanici Evropskog parlamenta danas u Strazburu izabrali novog predsednika. Na čelo jedne od tri najvažnije institucije EU u naredne dve i po godine biće Maltežanka Roberta Metsola, iz grupe Evropske narodne partije (EPP).

Za Metsolu je glasalo 458 od ukupno 616 evroparlamentaraca.

Nakon evropskih izbora 2019. godine, dve najveće političke grupacije u EP, Evropska narodna partije i Socijalisti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Demokrate, postigle su dogovor da se petogodišnji mandat predsednika Parlamenta dodeli na dve i po godine prvo članu Socijaldemokrata, a zatim predstavniku EPP.

Prve dve i po godine na čelu Parlamenta bio je nedavno preminuli socijalista David Sasoli.

Izbor novog predsednika EP odvija se u tri kruga tajnog glasanja, a ukoliko niko od kandidata ne dobije apsolutnu većinu ide se i na četvrti krug glasanja između dva kandidata koji su dobili najviše glasova.

U slučaju da i tu dođe do izjednačenih rezultata, predsednik EP postaje stariji od dva kandidata.

U izvorima iz Evropskog parlamenta navodi se da je dogovor o izboru poslanice EPP potvrđen u ponovnim razgovorima tri najveće političke grupacije, pri čemu je dogovoreno da socijaldemokrate dobiju pet potpredsdničkih mesta, a liberali tri.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.