Kacin pozvao Savet da odredi datum za početak pregovora

Izvor: Blic, 17.Apr.2013, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin pozvao Savet da odredi datum za početak pregovora

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozvao je danas Evropski savet da odredi datum za početak pristupnih pregovora Srbije i EU i izrazio je nadu da će dijalog Beograda i Prištine doneti rezultate do kraja sedmice.

"Iskreno se nadam da će sastanak premijera Srbije i Kosova koji je u toku doneti rezultate do kraja nedelje. Proboj bi imao dalekosežne posledice za evropske integracije obe zemlje i zapadnog Balkana u celini, kao i za ekonomski oporavak krizom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pogođenog regiona", naveo je Kacin na plenarnoj sednici EP o izveštaju o napretku Srbije.

"Nadam se da ćemo imati priliku da nazdravimo istorijskom dogovoru Srbije i Kosova do kraja nedelje."

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je, prema njegovim rečima, politički imperativ, a lideri dveju strana treba da svu energiju i vreme posvete procesu reformi, jačanju vladavine prava i ekonomskom razvoju.

"Srpski i kosovski lideri su s pravom istakli da normalizaciju njihovih odnosa ne treba posmatrati isključivo kroz prizmu procesa pristupanja. Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je u najboljem zajedničkom interesu Srbije i Kosova. Želeo bih da pozdravim ovo javno priznanje da EU ne nameće normalizaciju odnosa", rekao je Kacin.

On je u izveštaju ocenio da je Srbija ostvarila značajan napredak u nekim oblastima reformi vezanih za EU i pozvao je Savet da odredi datum za početak pristupnih pregovora Srbije i EU pošto je to, kako je naglasio, u interesu i Srbije i Evrope.

Kacin se dotakao i pitanja autonomije Vojvodine, primetivši da je u poslednje vreme povećana politička napetost između centralnih i pokrajinskih organa u pogledu nadležnosti Vojvodine i pozvao je sve aktere, a posebno one u Beogradu, da spuste ton rasprave.

"Pravno i političko rešenje za autonomiju Vojvodine ne treba da se raspravlja na ulici, već kroz normalan demokratski i institucionalni okvir koji će obezbediti da se priznaju ekonomske i istorijske specifičnosti Vojvodine", kazao je on.

Ukazujući na ključni značaj reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, Kacin je ocenio da će "ključni test vladavine prava u Srbiji biti i istraga o političkoj pozadini atentata na premijera Zorana Đinđića, kao i privođenje pravdi odgovornih za ubistva novinara 1990-ih godina".

Evropski komesar za proširenje Štefan File, koji se, takođe, obratio poslanicima u EP, ocenio je da je Kacinov izveštaj sveobuhvatan i da dobro odražava napredak Srbije.

"Ponovo smo došli do prelomne tačke. Nadam se da Priština i Beograd mogu da postignu nove rezultate u dijalogu i da će se on okončati jasnim sporazumom, u interesu Srbije i Kosova, kao i njihovih građana, Balkana i same EU", rekao je File.

Evropski komesar je, takođe, naglasio podršku hrabrim potezima srpske vlade u naporima da se postigne rešenje.

EP će o izveštaju glasati sutra.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Savet da odredi datum za početak pregovora"

Izvor: Akter, 17.Apr.2013

Kacin je pozvao Evropski savet da odredi datum za početak pristupnih pregovora Srbije i EU i izrazio je nadu da će dijalog doneti rezultate do kraja sedmice

Nastavak na Akter...

Kacin pozvao Savet da odredi datum za početak pregovora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2013

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozvao je danas Evropski savet da odredi datum za početak pristupnih pregovora Srbije i EU i izrazio je nadu da će dijalog Beograda i Prištine doneti rezultate do kraja sedmice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.