Evropski parlament: EU da ispita ustavne promene Mađarske

Izvor: Blic, 13.Mar.2013, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament: EU da ispita ustavne promene Mađarske

Evropski parlament je danas pozvao Evropsku uniju da ispita nove sporne amandmane mađarskog ustava koje je juče usvojio mađarski parlament, a za koje mnogi kritičari smatraju da ugrožavaju demokratiju i vladavinu zakona.

EU i Sjedinjene Američke Države su zabrinute da te ustavne promene stavljaju preveliku nekontrolisnu moć u vladine ruke.

Vlada premijera Mađarske Viktora Orbana "ne želi da primenjuje evropske principe i vrednosti", upozorio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gaj Verhofštat, čelnik kokusa Liberalne partije.

Stoga 27-očlana EU mora da pokrene zvaničnu istragu, uz moguće uvođenje sankcija Mađarskoj kako bi ta zemlja dovela svoje amandmane u sklad sa ustavnim vrednostima, dodao je on.

Evropska komisija, izvršno telo EU, i Savet Evrope koji nadgleda ljudska prava treba da provere te amandmane i da predlože modifikacije ako je to potrebno, izjavio je lider kokusa većinskih stranaka desnog centra u Evropskom parlamentu.

Među vladinim merama koje su unete u mađarski ustav su i one koje omogućavaju samo javnim medijima da prenose političke reklame u predizbornim kampanjama za nacionalni i evropski parlament, uz obavezu da sve stranke budu podjednako medijski zastupljene.

Takođe, mada beskućništvo nije kriminalizovano, vlasti imaju pravo da zabrane naseljavanje na nekim delovima javnog prostora, ali su i obavezne da obezbede smeštaj za beskućnike.

Studenti čije školovanje finansira država moraće da rade u Mađarskoj određeni period posle diplomiranja, a ukoliko odluče da se isele iz zemlje, moraće da plate troškove studiranja, prenela je agencija AP.

Portparol Evropske komisije Olivije Baili je rekao da će ustavni amandmani biti provereni što je pre moguće kako bi se osiguralo da oni "budu u skladu sa propisima i vrednostima EU".

"Ako bude neophodno, iskoristićemo legalne instrumente da bismo osigurali da ti mađarski propisi budu promenjeni", dodao je on.

EU ima nadežnost da kažnjava kompanije , kao što je Majkrosoft, ukoliko one narušavaju antimonopolske propise , ali taj blok nema moć da kažnjava neku članicu ako ona promeni svoje propise kako bi suzbila vladavinu zakona ili samu demokratiju.

Postojeće procedure EU su se pokazale kao neefikasne, nepraktične, prespore. Četiri članice, sa Nemačkom na čelu, pozvale su ovog meseca na formiranje novog moćnog nadzornog tela koje bi nadgledalo usaglašavanje zakona širom EU sa fundamentalnim vrednostima tog 27-očlanog bloka.

U Berlinu je šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele "održao otvorene i delom veoma kontroverzne" razgovore sa predsednikom Mađarske Janošem Aderom o mađarskim ustavnim promenama, saopštilo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo nije iznelo pojedinosti o stavu Nemačke prema tim amandmanima, ali je neuobičajeno oštar ton saopštenja jasno stavio do znanja da je taj evropski moćnik duboko zabrinut zbog ustavnih promena u Mađarskoj, bivšoj komunističkoj zemlji.

Povezane vesti: Mađarski parlament usvojio sporne izmene ustava Kacin: Datum pregovora sa EU bitniji od priča o izborima Kacin: Prvo rešenje spora oko Ljubljanske banke pa ratifikacija sporazuma Evropski parlament izglasao porez na finansijske transakcije Evropski parlament: Crna Gora ide ka u EU, Makedonija u zastoju
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

„Četvrti amandman” podelio Mađarsku

Izvor: Politika, 13.Mar.2013

Opozicija promene ustava karakteriše kao „ustavnu diktaturu”, a zabrinutost izražavaju i EU i SAD ..Višemesečno natezanje oko toga da li će mađarski parlament zaista da usvoji sporni četvrti amandman na Ustav razrešeno je u ponedeljak u večernjim časovima sa ogromnom većinom glasova „za”....

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.