Evropski bicikl za sada vozi

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2012, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski bicikl za sada vozi

03.07.2012. -

Početak drugog polugodišta za EU indikativan je u raznim pogledima. Kao prvo, kako se već saopštavalo, Dansku je na dužnosti zemlje predsedavajućeg smenio Kipar. Kaodrugo, na dvodnevnom samitu EU održanom u Briselu bio je razmotren program reformi za predstojećih 10 godina, koji su pripremila prva lica EU. I konačno tačno za godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dana, od jula 2013. godine, Hrvatska postaje 28. član ovog evropskog kluba.

Poslednje mada i manje primetno spolja po svom značaju za buduću organizaciju ni malo ne zaostaje za gore pomenutim. U kontekstu krize i političkih kolizija vezanih za nju, tema daljeg prošrirenja EU nimalo nije izgubila svoju aktualnost. Ali u velikoj Evropi već odavno je postalo uobičajeno njeno poređenje sa biciklom koji ide dok mu se okreću pedale. Predstojeći prijem Hrvatske u redove evropskog kluba upravo i jeste, po svemu sudeći, novi pritisak na istu tu političku pedalu.

Signal za Jugoističnu Evropu, po miđljenju posmatrača, bio je nedavni berlinski sastanak grupe nemačkih političara sa njihovim kolegama iz balkanskih država, gde su domaćini između ostalog pozvali hrvatske učesnike diskusije da uoči stupanja u EU učine svoju zemlju primerom za susede u regionu. Što se tiče same EU, nemački političari su podvlačili da je u njenim interesima da frisira na sve načine dalje proširenje na račun Balkana. Kornelija Piper državni ministar nemačkom MIP i poslanik bundestaga, izjavila je da Hrvatska i danas ima određenu vodeću ulogu u regionu. Hrvatski eksperti, na primer, po rečima Piper, pružaju pomoć susednim zemljama u procesu sprovođenja neophodnih reformi. Osim toga, na hrvatski je preveden skup važećih zakona u EU, i sada sa njima mogu da se upoznaju i političari iz drugih balkanskih država.

Kornelija Piper je podržala izlaganje ambasadora Srbije u Nemačkoj Iva Viskovića koji je pozvao da se ne dopusti zamrzavanje procesa proširenja EU. Sa svoje strane ministar za međunarodne poslove i poslove Evrope Hrvatske Vesna Pušić obećala je da se neće smiriti i neće praviti pauzu od godinu dana u očekivanju stupanja njene zemlje u EU.

O kamenovima spoticanja koji leže na putu nekih balkanskih pretendenata u EU govorilo se već mnogo puta. I evo još jedne nijanse. Nešto pre pomenutog sastanka nemačkih i balkanskih političara bio je objavljen poslednji referat eksperta Evropola, gde se govori o bumu organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu.

U kontekstu ove i drugih sličnih činjenica Vladislav Belov, šef odeljenja za zemlje i regione Evropskog instituta, smatra da je pogrešno forsirati dalje proširenje EU.

Ponavljaju iste greške, govori Belov. Moj stav je stog. EU je i tako nekontrolisana. Zato treba razmatrati varijante pridruženog članstva. To su različiti mehanizmi široke saradnje – bez članstva u EU, ali sa mogućnošću ulaska u zonu evra i slično. Primati države kojima faktički punopravno upravlja EU put je koji nikuda ne vodi.

 

Maršal poljskog senata Bogdan Burusevič koji je nedavno boravio u Hrvatskoj izjavio je da ova zemlja ulazi u EU u poslednjem trenutku, posle čega će uslediti dugotrajna pauza. A po rečima evropskog komesara Štefana Fjulea, kako je saopštila agencija Frans Pres, u skroije vreme će početi pregovori o stupanju Crne Gore u EU. Tako da evropski bicikl za sada vozi. U kom pravcu, drugo je pitanje.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Barijera između Rusije i EU ima sve manje

Izvor: Vostok.rs, 04.Jul.2012, 14:38

04.07.2012. - Rusija se kreće ka bezviznim odnosima sa EU. U julu stupa na snagu Sporazum o pojednostavljivanju prelaska granice između Kaljiningradske oblasti Rusije i regiona Poljske. To je bilateralna rusko-poljska inicijativa sa kojom se saglasila Evropska komisija...Od 27. jula stanovnici najzapadnijeg...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.