Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jun.2015, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske železnice se ujedinjuju

Evropska unija će iduće srede, 24. juna početi proceduru za ujedinjenje železnica zemalja EU u jedinstven sistem, objavljeno je na specijalizovanom međunarodnom sajtu "Reilvej gazet".

Utvrđeni su konačni nacrti tri propisa tehničkog dela Četvrtog železničkog paketa Evropske komisije, a predsedavajuća EU, Litvanija, predstaviće nacrt tri propisa zemljama-članicama u sredu u Briselu, na sastanku Komiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << stalnih predstavnika. Zatim će nacrti biti upućeni Savetu EU (samitu), na odobravanje, posle čega sledi glasanje o njima u Evropskom parlamentu.

Time se celovito uređuje bezbednost i "inter-operabilnost" železnica zemalja EU da bi se uklonile razlike u njihovim tehničkim standardima, čime će se skratiti vreme i cena prevoza, a ujednačiti standardi za poslovanje železničkih preduzeća, i za lokomotive i vagone u evropskoj železničkoj mreži.

Novina je i to što će Evropska železnička agencija (European Railway Agency, ERA) postati "jedini šalter" EU za sve sertifikate o bezbednosti i odobravanju upotrebe lokomotiva i vagona u međunarodnom saobraćaju.

Za domaći saobraćaj, železnička preduzeća i proizvođači šinskih vozila moći će da biraju da li će sertifikate tražiti od ERA, ili od svojih, domaćih vlasti. ;

Zvaničnici Evropskog parlamenta angažovani u tim pregovorima, vrše pritisak za što brži prelazak u novi režim, te je usaglašeno da on stupi na snagu tri godine po donošenju tri nova propisa, uz mogućnost produženja tog roka za pojedine zemlje ukoliko to bude nužno iz tehničkih razloga. U pregovorima je usaglašeno i dalje usklađivanje tehničkih standarda evropskih železnica.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.