Evropske vodje jednoglasno odobrile novi sporazum o Bregzitu

Izvor: Beta, 17.Okt.2019, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske vodje jednoglasno odobrile novi sporazum o Bregzitu

Evropske vodje su danas na samitu u Briselu jednoglasno odobrili novi sporazum o Bregzitu koji je postignut sa Londonom,  objavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. "Vrlo smo blizu kraja procesa", rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Briselu posle glasanja evropske dvadesetsedmorice i pozdravio to što će sporazumom da se izbegne "haos" koji bi nastao u slučaju da Velika Britanija izadje iz Unije 31. oktobra bez sporazuma, prenosi Frans pres."Sada čekamo glasanje dva parlamenta" (britanskog i evropskog), rekao je on.Glasanje u donjem domu britanskog parlamenta zakazano je za subotu i vrlo je neizvesno.Prethodni sporazum koji je usaglasila premijerka Tereza Mej bio je odbijen tri puta u britanskom parlamentu. Politički rivali britanskog premijera Borisa Džonsona i neki ključni saveznici rekli su da neće podržati najnoviji sporazum.S obzirom da severnoirska partija koja podržava manjinsku vladu konzervativaca u Parlamentu planira da glasa protiv sporazuma, Džonsonu će biti potrebna podrška nekih poslanika laburista, naklonjenih Bregzitu, da bi sporazum prošao, navodi AP. Tusk je rekao danas da oseća i tugu, i dodao da ukoliko Britanija bude želela da se vrati u EU vrata će joj uvek biti otvorena. Irski premijer Leo Varadkar, čija zemlja je na prvom udaru u slučaju razlaza bez dogovora, ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Britanski ministar finansija: Sporazum ima šansu da bude usvojen u parlamentu

Izvor: Blic, 17.Okt.2019

Novi sporazum o Bregzitu ima "pristojnu šansu" da bude usvojen u britanskom parlamentu u subotu, 19. oktobra, i alternativa je da se iz EU 31. oktobra izađe bez dogovora, rekao je danas ministar finansija Sadžid DŽavid.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.