Evropske države potpisale fiskalni sporazum

Izvor: Blic, 02.Mar.2012, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske države potpisale fiskalni sporazum

Brisel - Lideri 25 evropskih zemalja potpisali su danas novi sporazum namenjen sprečavanju gomilanja ogromnih dugova u 17 zemalja evrozone, da bi predupredili ponavljanje krize slične trenutnoj kroz kroju prolazi evropska monetarna unija.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, koji je nadgledao proces potpisivanja, izjavio je da će sporazum obezbediti da "ekonomska i monetarna unija konačno hoda na dve noge", prenela je agencija AP.

Od 27 zemalja EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << , samo su Britanija i Češka odlučile da ne potpišu ugovor.Čelnici država i vlada evrozone nadaju se da će im sporazum pomoći da prevaziđu dvogodišnju dužničku krizu. Međutim, sve države potpisnice sada treba da ratifikuju sporazum kod kuće, što je proces koji bi na nekim mestima mogao da naiđe na poteškoće. Irska je već najavila referendum.

Sporazum će stupiti na snagu kada ga ratifikuje 12 od 25 država, a državama koje to ne budu učinile biće uskraćen pristup fondu za spas, Evropskom stabilizacionom mehanizmu (ESM) koji u julu treba da pocne sa radom.

Prema fiskalnom sporazumu, države koje oštre budžetske propise ne unesu u svoje zakonodavstvo biće izvedene pred Evropski sud pravde.

Svega nekoliko od 25 zemalja koje su potpisale sporazum ima deficit ispod granice EU od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a prema takozvanom "zlatnom pravilu" novog ugovora, strukturni deficit država treba da bude ograničen na 0,5 odsto BDP-a.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dvadeset pet članica EU potpisale fiskalni sporazum

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Mar.2012

Lideri 25 država EU potpisali su novi sporazum o fiskalnoj disciplini unutar  eurozone.  Sporazum bi trebao onemogućiti da članice eurozone žive iznad mogućnosti i da se ubuduće izbjegne financijska kriza. Predsjednik Evropskog  vijeća Herman van Rompuy  je kazao da bi novi dogovor trebao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Evropske države potpisale fiskalni sporazum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2012

BRISEL -..Lideri 25 evropskih zemalja potpisali su danas novi sporazum namenjen sprečavanju gomilanja ogromnih dugova u 17 zemalja evrozone, da bi predupredili ponavljanje krize slične trenutnoj kroz kroju prolazi evropska monetarna unija...Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, koji je nadgledao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Novi fiskalni sporazum EU

Izvor: Beta, 02.Mar.2012

BRISEL, 2. marta 2012. (Beta) - Šefovi država ili vlada zemalja EU potpisali su u petak u Briselu novu povelju kojom se ograničava državna potrošnja, prenose agencije...Cilj takozvanog fiskalnog sporazum..

Nastavak na Beta...

Nemački plan podelio EU

Izvor: Politika, 02.Mar.2012

Velika Britanija i Češka Republika su jedine članice EU koje nisu potpisale sporazum namenjen sprečavanju gomilanja dugova..Od našeg specijalnog izveštača..Brisel – Nemačka vizija kako naterati zemlje članice Evropske unije na budžetsku obazrivost juče je i formalno podelila evropsku porodicu...

Nastavak na Politika...

Zemlje Evropske unije potpisale sporazum

Izvor: S media, 03.Mar.2012, 10:38

...[img=http://www.admiralmarkets.rs/sites/forextrade.rs/files/image/LUCIJA%20slike/ostalo/EU%20flag%20300.jpg" alt="Zemlje Evropske unije potpisale sporazum]Zemlje Evropske unije, osim Britanije i Češke, su potpisale sporazum o jačoj budžetskoj disciplini u evrozoni...25 lidera evropskih zemalja...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.