Evropske države: Dijalog uz posredstvo EU jedina održiva opcija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2020, 06:39

Evropske države: Dijalog uz posredstvo EU jedina održiva opcija

Estonija, Belgija, Francuska i Nemačka - istovremene članice Evropske unije i Saveta bezbednosti UN - uz Veliku Britaniju, Irsku i Norvešku, saopštile su da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo EU, jedina održiva opcija za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa dve strane.

“Pozivamo sve političke aktere na Kosovu i u Srbiji da sarađuju i grade politički konsenzus ka zajedničkom cilju. To će takođe zahtevati odlučne reformske napore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obe zemlje da ojačaju vladavinu zakona, posebno borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i ohrabruju socijalno-ekonomski razvoj. Ističemo značaj saradnje sa Misijom Evropske unije na Kosovu (EULEKS). Takođe, ističemo da je poštovanje i saradnja sa Specijalizovanim većima u Hagu međunarodna obaveza Kosova”, navedeno je u zajedničkom saopštenju sedam država objavljenom u danu kada je pred SB UN razmatran izveštaj šefa Misije Ujedinjenih nacija za Kosovo (UNMIK) Zahara Tanina.

U saopštenju koje je preneo Glas Amerike, države su pozdravile to što su, kako je navedeno, vlade Srbije i privremenih prištinskih institucija potvrdile stratešku posvećenost budućnosti u Evropskoj uniji.

Istaknuto je da je dijalog, uz pomoć EU, ključni uslov za napredovanje Srbije i Prištine na njihovom evropskom putu.

“Pozivamo obe strane da grade poverenje i uzdrže se od retorike i provokativnih postupaka koji podižu tenzije i rizikuju zastoj u dijalogu. Očekujemo da obe strane rade konstruktivno sa specijalnim predstavnikom EU Lajčakom na postizanju pravno obavezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, u skladu sa međunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU, dogovorom koji takođe doprinosi regionalnoj stabilnosti”, navodi se u zajedničkom dokumentu.

Tokom video sednice Saveta bezbednosti posvećene Kosovu Zahir Tanin pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, i pozvao obe strane da u konstruktivnim razgovorima reše sva otvorena pitanja.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.