Evropske diplomate protiv referenduma u RS

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jul.2015, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske diplomate protiv referenduma u RS

BRISEL - Ministarski savjet EU izrazio je danas u Briselu zabrinutost zbog najavljenog referenduma u Republici Srpskoj.

"Međutim, s obzirom na to da još nema datuma, to daje mogućnost da se radi na njegovom izbjegavanju", izjavila je nakon sjednice Federika Mogerini, visoka predstavnica za spoljnu politiku EU.

Ona je dodala da situacija u vezi s referendumom može biti ekstremno problematična, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << posebno nakon usvajanja reformske agende.

"Očekujemo da će BiH narednih sedmica nastaviti u pravcu implementacije evropske agende", dodala je ona.

Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke, izjavio je da je najavljeni referendum u Republici Srpskoj neprihvatljiv iz pravnih i moralnih razloga i izrazio uvjerenje da on neće biti održan.

"Pravno nije moguće da entiteti odlučuju o institucijama na državnom nivou", rekao je Lajčak novinarima uoči zasjedanja Ministarskog savjeta EU u Briselu.

Iako nije bilo planirano, na zahtjev pojedinih ministara spoljnih poslova EU, Ministarski savjet je pod tačkom razno raspravljao o najavljenom referendumu u RS.

Lajčak je rekao i to da strukturalni dijalog o reformi pravosuđa između EU i BiH funkcioniše, te da se EU svojih obaveza pridržava.

"Ali gospodin Dodik je od svojih obaveza odustao", rekao je slovački diplomata.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše nedavni napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića na obilježavanju 20. godišnjice od zločina u Srebrenici, Lajčak je oštro osudio taj akt.

"Genocid se dogodio, ali mržnja neće pomoći da zemlja krene naprijed", kazao je on.

Kada je u pitanju referendum u RS, i Vesna Pusić, hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova, rekla je da rukovodstvo Srba u BiH treba da odustane od referenduma koji bi doveo u pitanje postojanje Suda i Tužilaštva BiH na državnom nivou jer bi to dovelo u pitanje Ustav BiH.

Umjesto toga, Pusićeva smatra da pažnju treba usmjeriti prema evropskoj agendi.

"Mislim da idemo prema tome da se nekako dogovori odustajanje od te ideje jer to za posljedicu ima de facto dovođenje u pitanje Ustava BiH i svega drugoga što je Dejton sa sobom donio. Fokus treba da bude na tome da BiH i RS potpišu sporazum o početku sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tako da se s tim može krenuti", rekla je Pusićeva.

Za Johanesa Hana, evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, referendum u RS ne bi bio u skladu sa sprovođenjem reformi i saradnjom s EU.

Podsjećanja radi, Narodna skupština RS donijela je prošle sedmice odluku o raspisivanju referenduma o nametnutim zakonima visokih predstavnika u BiH, među kojima i onaj o postojanju Suda i Tužilaštva BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.