Pusić: Referendum u RS suprotan Dejtonu

Izvor: B92, 20.Jul.2015, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusić: Referendum u RS suprotan Dejtonu

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da bi raspisivanje referenduma u Republici Srpskoj predstavljalo kršenje Dejtonskog sporazuma.

Ona je takođe dodala da bi referendum prekršio i norme ustava Bosne i Hercegovine i da od toga treba odustati.

"Referendum bi za posledicu imao dovođenje u pitanje ustava Bosne i Hercegovine i svega što je Dejton sa sobom doneo", rekla je Pusić novinarima uoči današnjeg zasedanja Ministarskog saveta Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unije u Briselu.

Ona je dodala da će namera vlasti RS da raspišu referendum o odbacivanju nadležnosti Državnog suda i Tužilaštva BiH u srpskom entitetu biti na dnevnom redu pod tačkom “razno”.

"Mislim da idemo prema tome da se nekako dogovori odustajanje od te ideje”, kazala je hrvatska ministarka.

Pusić je rekla da je važno preusmeriti pažnju na sprovođenje reformi kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koju je BiH potpisala sa EU stupio na snagu.

“Niko nije mislio da će (približavanje BiH EU) biti lako, ali to ne znači da od toga treba odustati”, kazala je ona.

Zvanični Brisel i više zapadnih zemalja već su osudili ideju o referendumu i zatražili da se od toga odustane.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je prošle nedelje zamolio predsednika RS Milorada Dodika da preispita nameru o raspisivanju referenduma.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pusić: Od referenduma u RS treba odustati

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jul.2015

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je danas da bi raspisivanje referenduma u Republici Srpskoj predstavljalo kršenje Dejtonskog sporazuma i ustava Bosne i Hercegovine i da od toga treba odustati..."Referendum bi za posledicu imao dovođenje u pitanje ustava Bosne i Hercegovine...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.