Evropska unija po drugi put puca po šavovima; Da li Hrvatska treba nezavisno da nabavlja vakcine?

Izvor: B92, 02.Mar.2021, 16:47

Evropska unija po drugi put puca po šavovima; Da li Hrvatska treba nezavisno da nabavlja vakcine?

Evropska unija se po drugi put tokom pandemije raspala po šavovima, piše Jutarnji list.

Prvi put, nakon pojave SARS-CoV-2 infekcija u Evropi, države su postepeno zatvorile granice te je svako počeo da vodi svoju epidemiološku politiku.

Sada je pak u potpunosti pukla politika zajedničke nabavke vakcina, kao i plan vakcinacije koji je EK sugerisala članicama, pa se lideri pojedinih država besno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obrušavaju na šeficu Komisije Ursulu fon der Lajen, a drugi su panično počeli da traže alternativna rešenja.

S obzirom na to da se Nemačkoj dogodilo da ima četiri puta manje vakcinisanih nego Britanija te 12 puta manje nego Izrael, nemački ministar finansija već je rekao da je strategija vakcinacije EK "total šit-šou", a šefica Komisije hitno pokušava da mobilizuje sve proizvodne resurse, poveáva pritisak na pojedine proizvođače vakcina te slaže novi evropski plan vakcinacije, ali je jasno da će zbog loših procena i labavih dogovora EU mesecima da kasni za najuspešnijima u vakcinisanju.

Austrijski kancelar Kurc izgubio je strpljenje i pokušava da organizuje samostalnu proizvodnju vakcina s Danskom i Izraelom te izlazi iz okvira jedinstvene politike EU.

Zanimljivo je da se Kurc iznenada odlučio i za promenu smera epidemiološke politike te se sada zalaže za što je moguće brže otvaranje.

Verovatno su najagresivniji po pitanju napuštanja zajedničke politike nabavke vakcina i plana imunizacije oni koji i inače ne drže previše do demokratskih standarda koje pokušava da promoviše i većina članica EU.

Tako je mađarski lider Viktor Orban takođe napustio zajedničku EU strategiju te je s Kinezima i Rusima dogovorio nabavku značajnih količina njihovih vakcina.

U Mađarskoj građani već primaju kinesku Sinofarmovu vakcinu, što znači da je Mađarska prekršila konsenzus zemalja EU prema kojem nijedna zemlja ne bi trebalo da koristi nijednu vakcinu koju nije odobrila Evropska agencija za lekove i vakcine koje nisu osigurane kroz zajedničku šemu nabavke.

Uz kinesku vakcinu, Mađarska je nabavila i značajne količine ruskog sputnjika V, a Orban poručuje: „Kad ne bismo imali ruske i kineske vakcine, bili bismo u velikoj nevolji“.

S 18,3 vakcine na 100 ljudi Mađarska je do kraja prošle nedelje uspela da postigne 50 odsto veću imunizaciju stanovništva nego Danska, druga najuspešnija po broju vakcinisanih u EU.

Treba voditi računa kako je Mađarska primila i vakcine koje je dobila preko zajedničkog dogovora članica EU tako da raspolaže i sa 880.000 doza vakcina Bionteka i Fajzera, Moderne i Oksforda i Astrazeneke.

Zapravo su iskoristili samo 73 posto tih vakcina nabavljenih kroz zajedničku šemu EU.

Inače, Mađarska je jedna od zemalja s istoka Evrope u kojima se jasno vidi pojava trećeg evropskog talasa pandemije po broju slučajeva.

I južne županije u Hrvatskoj trenutno beleže vrlo zabrinjavajući rast slučajeva, pa se otvara pitanje da li bi u Hrvatskoj treći talas slučajeva mogao da krene iz Dalmacije i da se proširi prema severu i istoku zemlje.

Isto tako, postavlja se pitanje šta Hrvatska može da uradi.

Treba li da krene u nabavku vakcina nezavisno od okvira EU?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.