Evropska unija je pregovore sa novim članicama iz istočne Evrope vodila pet do sedam godina, a Srbija je te pregovore počela 2014.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2021, 16:07

Evropska unija je pregovore sa novim članicama iz istočne Evrope vodila pet do sedam godina, a Srbija je te pregovore počela 2014.

 Do sada je EU otvorila 18 od 35 pregovaračkih poglavlja, rečeno je danas prilikom predstavljanja analize politike proširenja EU i napretka Srbije.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak je izneo podatak da je EU godišnje, u proseku, izdvajala više od 28 evra za svakog stanovnika zapadnog Balkana, dok je za zemlje istočne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i srednje Evrope ta suma iznosila 13 evra.

Od EU dobijamo više novca po glavi stanovnika, ali ne postoji kredibilitet završetka pregovora, kao što je postojao u istočnoevropskim državama, konstatovao je Međak, uz ocenu: Problem nije u parama, već u političkoj volji.

Međak je naveo da je Evropski parlament naručio studiju o dezinformacijama, prema čijim rezultatima je Srbija "izvor lažnih vesti" u regionu.

Međunarodni akteri u tome igraju sporednu ulogu, a primarnu televizije i tabloidi, rekao je Međak.

On je izjavio da EU gotovo nije prisutna u TV programima, dok je u štampanim medijima samo 16,5 odsto vesti pozitivno prema Uniji.

Ulazak Srbije u EU podržava samo 33 odsto mlađih osoba, po čemu je Srbija, verovatno, jedina zemlja u Evropi, rekao je Međak.

Srbija bi, kada bi završila pregovore, sutradan morala da održi referendum o pristpanju EU, izjavio je Međak, uz konstataciju: "Sa ovakvim javnim mnjenjem, teško da bi taj referendum mogao da bude uspešan".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.