Šinas: Par nedelja strpljenja do vakcina za Zapadni Balkan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2021, 14:42

Šinas: Par nedelja strpljenja do vakcina za Zapadni Balkan

- Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas izjavio je danas da ne treba dovoditi u pitanje spremnost EU da pomogne Zapadnom Balkanu u nabavci vakcina protiv kovid-19, ali je dodao da treba biti strpljiv do prvih isporuka.

Šinas je govoreći o strategiji vakcinacije u EU naglasio da u ovim trenutku Brisel ne može da kaže ”kada, koliko i kome” će na Zapadnom Balkanu biti isporučene obećane vakcine iz zajedničke nabavke, ali je istakao da se trenutno radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na obezbeđivanju vakcina za sve zdravstvene radnike u regionu.

”Situacija je takva da moramo biti strpljivi nekoliko nedelja. U ovom trenutku, prvenstveno se postavlja pitanje dostupnosti vakcina, a ne novca”, navodi Šinas.

On je naveo da je EU obezbdeila 70 miliona evra donacija za nabavku vakcina za zemlje Zapadnog Balkana iz zajedničkie EU nabavke koja do ovog trenutka iznosi 2,3 miljarde naručlenih doza.

”Spremni smo da obezbedimo donacije i preusmerimo vakcine koje su nabavljene za zemlje članice. O tome se već razgovara, a nastaviće se i na sastnku lidera EU u četvrtak”, rekao je Šinas.

On dodaje da će Evropska komisija koordinisati proces isporuke vakcina iz zemlja članica partnerima na Zapadnom Balkanu, ali i naglašava da ”sada nije pametno govoriti o broju doza, vremenskim rokovima i kome će ići vakcine”.

”Naši susedi, partneri i prijatelji treba da budu sigurni da će im EU pomoći u ovom teškom trrenutku kada se programi vakcinacije pokreću širom sveta. Ovo je značajan geopolitički, potez, ali na delu je i kontinentalna evropska solidarnost.”, zaključio je Šinas.

Evropska unija izdvaja 70 miliona evra za vakcina za Zapadni Balkan

Evropska komesarka za zdravlje, Stela Kirijakides, izjavile je danas da će za potrebe kupovine vakcina protiv Kovid-19 na Zapadanom Balkanu, EU obezbediti 70 miliona evra bespovratnih sredstava.

Kirijakides je, govoreći o Evropskoj globalnoj strategiji za vakcinaciju, poručila da će EU kroz mehanizam za podelu vakcina pomoći prioritenim grupama u zemljama Zapadnog Balkana.

"Zapadnom Balkanu ćemo obezbediti bespovratna sredstva od 70 miliona evra kako bi mogli da kupuju vakcine od naših država članica. Takođe radimo sa Svetskom zdravstvenom organizacijom kako bismo pružili trenutnu podršku u iznosu većem od 50 miliona evra za spremnost za vakcinaciju u zemljama Zapadnog Balkana i susedstva”, kaže Kirijakides.

Evropskam komesarka za zdravlje naglašava da EU želi da obezbedi da vakcine dobiju svi kojima su one potrebne, bilo gde u svetu.

Ona podseća da je od Kovid-19 u EU izgubljeno 40.000 života i upozorava da je pandemija ”daleko od gotove”.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EU će donirati 70 miliona evra Zapadnom Balkanu za kupovinu vakcina

Izvor: N1 televizija, 19.Jan.2021

Evropska unija će donirati 70 miliona evra zemljama Zapadnog Balkana za kupovinu vakcina, izjavila je evropska komesarka za zdravlje Stela Kiriakides tokom rasprave o globalnoj strategiji EU za vakcinaciju u Evropskom parlamentu u Briselu, javlja RTS.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.