Evropska unija: Tražimo diplomatsko rešenje, u pripremi i paket sankcija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022, 15:03

Evropska unija: Tražimo diplomatsko rešenje, u pripremi i paket sankcija

Evropska unija je u potpunosti fokusirana na pronalaženje diplomatskog rešenja i deeskalaciju situacije u i vezi s Ukrajinom, ali u slučaju da diplomatski pokušaji ne uspeju mi smo spremni i spremamo mere na svim poljima od ekonomije do migracija, poručeno je danas iz Brisela.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da su za EU diplomatske aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najvažnije u zajedničkim naporima koji se sa partnerima u Ukrajini i SAD ulažu u rešavanje trenutne ukrajinske krize.

”Radimo zajedno na pronalaženju mirnog rešenja i deeskaliciji problema”, ponovio je portparol EU Peter Stano.

Istovremeno u Komisiji navode da EU radi i na ”robusnom i sveobuhvatnom paketu sankcija u oblasti ekonomije i finansija”, koje će biti uvedene protiv Rusije ukoliko ona učini akt agresije protiv Ukrajine.

”Daleko se stiglo u pripremi paketa sankcija. Koordinišemo se sa saveznicima i bićemo spemni da ih brzo primenimo ukoliko to bude potrebno”, kaže portparolka EK Dana Spinat.

Upitana za odgovor EU na mogući novi migrantski talas ukoliko ”dođe do rata i izbeglice se preliju preko granica Ukrajine”, Spinat poručuje da EU radi na ”dva koloseka”.

”Pored ovog koji se odnosi na sankcije, u širokom smislu se pripremamo za sve moguće aspekte ukoliko situacija eskalira, a migracije su jedan od tema”, kaže Spinat.

U Evropskoj komisiji kažu da ne žele da izlaze u javnost sa detaljima mogućih sankcija i drugih priprema u slučaju eskalacije situacije u Ukrajini, ali napominju da EU ima Pakt o azilu i migracijama koji će poslužiti za nalaženje najboljeg ”balansa između efikasnog i humanog načina za rešavanje migratornih pitanja”.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EU tražimo diplomatsko rješenje u vezi s Ukrajinom, ali i pripremi paket sankcija

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Feb.2022

BRISEL - EU je u potpunosti fokusirana na pronalaženje diplomatskog rješenja i deeskalaciju situacije u i vezi s Ukrajinom, ali u slučaju da diplomatski pokušaji ne uspiju mi smo spremni i spremamo mjere na svim poljima od ekonomije do migracija, poručeno je danas iz Brisela.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.