Evropska roba pojela domaću

Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska roba pojela domaću

BEOGRAD - Jednostrana primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom Srbiji do sada nije donela nikakvu korist, već samo štetu.

Gubitak pet miliona evra mesečno

Direktorka vladine kancelarije za pridruživanje EU Milica Delević juče je istakla da bi gubici zbog jednostrane primene SSP-a ubuduće mogli da budu pet miliona evra mesečno. Ona je, takođe, naglasila da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je 17 miliona evra „minusa“ manje nego što je bilo planirano na početku.

Težak položaj

Umesto toga, Srbija ne samo da je izgubila novac od ukinutih carina, već je i evropska roba pojeftinila, što je i onako nekonkurentne domaće proizvode učinilo još manje poželjnim i dodatno otežalo položaj privredi.

Ekonomista Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović kaže da Srbija ne bi trebalo da gubi ni milion evra na carinama, ako ne mora.

- Ako ne dođe do odmrzavanja SSP u junu, ne vidim nijedan razlog zašto bi Srbija nastavila da do kraja godine jednostrano sprovodi ovaj sporazum. U tom slučaju, SSP bi trebalo ili u potpunosti staviti na hlađenje ili zadržati bescarinski uvoz sirovina i repromaterijala, a podići carine na robu široke potrošnje i prehrambene proizvode. Ne vidim nikakvu ekonomsku korist od jednostrane primene SSP do sada, osim eventualno toga što su proizvođači koji zavise od stranih sirovina mogli jeftinije da dolaze do materijala, pa su imali niže troškove - objašnjava Đogović, ali odmah dodaje da je proizvodnja pala, pa su i ovi pozitivni efekti umanjeni.

On naglašava da je manji carinski gubitak od očekivanog, kojim se vlada hvali, u stvari rezultat slabijeg uvoza, odnosno pada tražnje za stranom robom široke potrošnje i pada broja porudžbina u privredi. To je sve, kako je naglasio, posledica svetske ekonomske krize, koju bi neko mogao i da pohvali zbog toga što je država ostvarila manji gubitak zbog jednostrane primene SSP nego što je očekivala.

Sporne sume

Kako je juče istakao potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, tromesečni gubitak od 17 miliona evra prouzrokovan SSP-om znatno je manji od prvobitnih prognoza da će budžet godišnje izgubiti 300 miliona evra.

Međutim, Goran Nikolić, ekonomista Instituta za evropske studije, kaže da se nikad nije računalo sa gubitkom od 300 miliona, već do 150 miliona evra, bez vozila.

- Gubitak carinskih prihoda od samo 17 miliona evra je posledica uvoza, koji je u prva tri meseca pao za četvrtinu. Bilo je očekivano da će doći do pada carinskih prihoda. Jednostrana primena SSP-a je gest političke volje, koji na duže staze treba da ubrza naš prijem u EU. Korist od toga vidljiva je tek na srednjoročnom i dugoročnom planu - ocenio je Nikolić.  

ALI SU DOBILI LJUDI SANSU DA KUPUJU STO IM SE SVIDJA I STA ZELE, A VREDNOST TOGA JE NEPROCENJIVA!!!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.