Evropska priča Jelene Lengold

Izvor: Vesti-online.com, 08.Nov.2018, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska priča Jelene Lengold

Povodom održavanja Sajma knjiga u Beču u utorak uveče, u dvorcu Belvedere, autorki iz Srbije Jeleni Lengold uručena je Nagrada čitalaca Evropske unije za najbolju evropsku priču. Nagrada je uručena u Beču jer Austrija trenutno predsedava EU.

Ovo priznanje dodeljuje "javni žiri", odnosno dobija se posle onlajn glasanja. Jelena Lengold je prvu nagradu osvojila za svoju kratku priču "Jasmin i smrt", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koju je na engleski jezik preveo dr Zoran Paunović. Priznanje su joj uručili Gernot Blumel, austrijski ministar za EU, umetnost, kulturu i medije i Tibor Navračič, komesar EU za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Književni konkurs za najbolju evropsku priču raspisao je konzorcijum Evropske nagrade za književnost koji sačinjavaju Evropski savet pisaca, Evropska federacija izdavača i Evropska i međunarodna federacija knjižara i distributera, uz podršku Evropske komisije za književnost.

Konkurs za najbolju evropsku priču raspisan je povodom deset godina od osnivanja Evropske nagrade za književnost. Pravo učešća na konkursu imali su dosadašnji dobitnici ove nagrade, koji su pozvani da napišu kratku priču na savremene evropske teme.

Na konkursu je učestvovalo 36 pisaca iz 26 evropskih zemalja. Jelena Lengold je Evropsku nagradu za književnost dobila i 2011. godine za knjigu priča "Evropski mađioničar", koja je u međuvremenu prevedena na desetak evropskih jezika.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.