Izvor: Blic, 09.Nov.2016, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija upozorila vlasti u Prištini: Odobrite izradu Statuta za ZSO

Evropska komisija je stavila do znanja da vlasti u Prištini treba da "odobre mandat timu za izradu statuta Zajednice/Udruženja srpskih opština" i ocenila da je oko toga "napredak bio spor i mali", mada su se i Beograd i Priština angažovale da se dogovori od avgusta prošle godine sprovedu.

To se navodi u Godišnjem izveštaju EK o napretku Srbije u reformama i pregovorima o članstvu s EU i kaže da je napredak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zakočen kako zbog izbora u Srbiji, tako i "unutrašnje situacije na Kosovu".

Komisija u Briselu podvlači da je "u celini, Srbija ostala angažovana u dijalogu i privržena primeni postignutih dogovora", ali da "mora da učini dodatne napore da doprinese stvaranju uslova koji vode normalizaciji odnosa s Kosovom".

- Dalji napredak na tom polju bitan za napredovanje evropskoj budućnosti Srbije - napominje Evropska komisija.

U Izveštaju se navodi da je ipak došlo do primene dogovora o mostu u Mitrovici, a "pomak je učinjen i u prevazilaženju razmimoilaženja oko nagodbi o Telekomu, mada do konačne primene nije još došlo - piše u izveštaju.

Takođe, navodi se da je potrebno da "Srbija registruje i da licence za dve srpske energetske kompanije koje će biti ustanovljene na Kosovu da bi se ostvario napredak na sektoru energije".

- Osoblje Kosovske srpske policije i civilne zaštite je sad potpuno uključeno u kosovski sistem - dodaje se u ovom dokumentu.

Takoeđe, Komsija navodi da se "po planu odvija uklanjanje srpskih pravosudnih struktura i svo srpsko sudsko osoblje treba da bude ugrađeno u kosovski sistema do jeseni 2016".

Kad je reč o katastrima, skeniranje dokumenata koja pripadaju Kosovu je okončano u junu, ali dokumenti još nisu uručeni Specijalnom predstavniku EU na Kosovu.

Obe strane su usaglasile nove modalitete o priznavanju diploma, dogovor je postignut i oko automobilskih registatrskih tablica, radi se na postupku uzajamne legalne pomoći.

Evropska komisija predočava i da "Srbija mora da ostane privržena sporazumu oko predstavljanja i učešća predstavnika Kosova na regionalnim skupovima".

Prelazni punktovi između Srbije i Kosova su uspostavljani, "mada se posebno na severu Kosova i dalje ilegalni prelazi koriste za krijumčarenje zamašnih količina robe" i Srbija treba da preduzme mere da se to spreči.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.