Evropska komisija traži više novca od članica EU

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 21:59

Evropska komisija traži više novca od članica EU

Evropska komisija (EK) pozvala je danas zemlje EU da uplate više novca u zajedničku kasu bloka kroz novi namenski tok prihoda.

Novi namenski tok prihoda se obračunava na osnovu dobiti preduzeća koja posluju u svakoj zemlji.

EK navodi da to "nije porez na preduzeća, već nacionalni doprinos koji plaćaju države članice na osnovu bruto operativnog viška za sektore finansijskih i nefinansijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korporacija", prenosi Rojters.

Komisija je predložila da vlade država EU u zajedničku kasu Evropske unije uplate 0,5 odsto vrednosti profitne osnovice kompanije koja posluje u njihovoj zemlji.

Predloženo je i da zemlje EU u briselsku kasu uplate 30 odsto prihoda od sistema trgovine emisionim jedinicama (ETS), umesto 25 odsto, što je bila prvobitna sugestija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.