Evroposlanici ocenili da nema napretka Srbije u pristupnim pregovorima sa EU

Izvor: Beta, 26.Apr.2023, 15:58

Evroposlanici ocenili da nema napretka Srbije u pristupnim pregovorima sa EU

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su danas EU da preispita obim finansijske pomoći koju pruža Srbiji, ako ona nastavi da podržava antidemokratske režime.Istovremeno Evropsku komisiju pozivaju da obezbedi da svi Unijini rashodi budu potpuno u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU.U izveštaju koji je usvojio Spoljnopolitički odbor Parlamenta (AFET) evroposlanici su naveli da pristupni pregovori EU sa Srbijom treba da napreduju samo ako se ta zemlje uskladi sa sankcijama EU Rusiji i ako Srbija napravi značajan napredak u reformama koje se tiču EU.Evroposlanici su naveli da pristupni proces Srbije treba da bude određen napretkom u vladavini prava i osnovnih prava, funkcionisanjem demokratskih institucija, posvećenošću deljenju evropskih prava i vrednosti i normalizaciji odnosa sa Kosovom.Kako se navodi u saopštenju Evropskog parlamenta, u tom kontekstu evroposlanici ističu značaj usklađivanja sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU (CFSP), posebno u vezi agresije Rusije na Ukrajinu.Evroposlanici su naveli da se od Izveštaja Evropske komisije o Srbiji iz 2020. ocene o stanju u 33 pregovaračka poglavlja nisu popravile i da u Izveštaju za 2022. ni u jednom poglavlju nije ostvaren "dobar napredak".U izveštaju se podseća da je EU glavni politički i ekonomski partner i najveći donator Srbije i izražava zabrinutost zbog nedavnog pada podrške članstvu ...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evroposlanici pohvalili Kosovo i pozvali pet zemalja EU da ga priznaju

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Apr.2023

Poslanici Evropskog parlamenta pohvalili su danas dostignuća Kosova u demokratizaciji, pozvali pet zemalja EU koje ga još nisu priznale da to što pre učine, a sve članice da pripreme mišljenje o aplikaciji Kosova za članstvo u EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.