Evropljani traže od SAD objašnjenje povodom novih činjenica špijunaže EU

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2013, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropljani traže od SAD objašnjenje povodom novih činjenica špijunaže EU

01.07.2013. -

Skandal u vezi sa totalnim praćenjem od strane SAD dobio je 30. juna novi, evropski zaokret, te preti Beloj kući neprijatnim posledicama. Brisel se sprema da pozove na odgovornost predstavnike SAD u vezi sa novim činjenicama totalne špijunaže Vašingtona u Evropi. Nemački časopis Špigel u subotu, 29. juna je saopštio da Vašington špijunira ne samo kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << EU pri UN u Nju-Jorku i predstavništvo EU u Vašingtonu, već i samo sedište EU u Briselu.

U Evropi sama činjenica da SAD špijuniraju sopstvene partnere, izazvala je takvo negodovanje da je, naprimer, Ministarstvo pravde Nemačke već u nedelju, 30. juna zatražilo od SAD objašnjenje u vezi sa skandaloznim činjenicama.

Specijalnu izjavu je dao 30. juna i šef Evropskog parlamenta Martin Šulc. On je obećao da situacija sa odvratnim metodima rada CIA, ANB i drugih američkih specijalnih resora neće ostati bez posledica. U Briselu nameravaju da bi ministri pravde EU razmotrili tu temu sredinom jula.

Ruski eksperti kažu da činjenice, koje navodi Špigel, mogu da iznenade samo neobaveštene ljude. Profesionalci već davno znaju da SAD špijuniraju sve svoje partnere.

Informacije časopisa Špigel su zasnovane na podacima Edvarda Snoudena, bivšeg pripadnika CIA i ANB, koji je pobegao iz SAD i pružio štampi informacije o globalnom sistemu elektronskog špijuniranja. Prema oglašenim dokumentima, američki obaveštajci su prodrli u kompjuterske i telefonske mreže tri zgrade: predstavništava EU u Vašingtonu i UN-ama, kao i briselsko sedište EU. Poslednja se zgrada koristi radi održavanja samita EU, na kojima šefovi država i vlada zemalja-članica EU razmatraju i usvajaju ključne odluke, između ostalih u oblasti ekonomije i spoljne politike. U kancelarijama su montirani uređaji za prisluškivanje. Prisluškivali su čitavo rukovodstvo EU, ministre EU.

Prema podacima Špigela, evropski stručnjaci za bezbednost su saznali da su napadi na telefonske linije EU poticali iz briselskog rejona, gde se nalazi sedište NATO-a, u kojem su radili stručnjaci ANB. Najintenzivnije praćenje je počelo od 2010. godine.

Nova otkrića u skandalu sa Snoudenom i ANB morala bi da otvore oči Velikoj Evropi na to, što čine SAD, - kaže poslanik ruske Državne dume i član ruske delegacije u PASE Vasilij Lihačev.

- Mislim da Evropljani, bez obzira na odnose strateškog partnerstva s SAD-ama, moraju, najazad, da dođu do određenih zaključaka. Naime, Amerikanci ne prihvataju međunarodno pravo, međunarodno-pravne norme, između ostalih, poštovanje državnog suvereniteta, principe saradnje, principe nemešanja u unutrašnje poslove partnera.

Evropski zaokret skandala oko predmeta Snoudena se desio u nepovoljno za SAD vreme. Vašington je skoro uspeo da prebaci pažnju sa suštine stvari – totalne špijunaže na činjenicu izdaje Snoudena. SAD su sebe predstavili ne samo kao najviše postradale zbog informacija Snoudena, već i skoro ubedile znatan deo javnosti da on potkopava borbu protiv međunarodnog terorizma.

Ne treba očekivati razvod s SAD-ama posle ovog skandala, - kaže analitičar ruskog Centra političkih informacija Aleksej Panin.

- Razumljivo je da niko neće raskinuti diplomatske odnose s SAD-om ili uvoditi ograničenja za trgovinu sa njima. Međutim, do određenog zahlađenja u bilateralnim i multilateralnim odnosima s EU sigurno će doći. To će potrajati izvesno vreme.

U svakom slučaju danas, izgleda, Vašington moraće da se brani. Nova nedelja preti SAD novim neprijatnostima, sada od strane Evrope.

Andrej Fedjašin,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.