Evropa u problemima: Deficit u međunarodnoj robnoj razmeni

Izvor: B92, 15.Jan.2019, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa u problemima: Deficit u međunarodnoj robnoj razmeni

Luksemburg -- Robna razmena Evropske unije i evrozone sa ostatkom sveta u novembru 2018. godine porasla je u odnosu na isti period 2017.

Prema podacima Evrostata u zemljama evropodručja u novembru 2018. godine zabeležen višak od 19 milijardi evra, a na nivou Evropske unije rezultat međunarodne razmene je deficit u iznosu 3,2 milijarde evra.

Istovremeno, dok je u zemljama europodručja zabeležen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suficit u međunarodnoj razmeni s ostatkom sveta, na teritoriji cele Europske unije porastao je deficit kao rezultat međunarodne razmene i za novembar, ali i za razdoblje od januara do novembra 2018. godine, navodi portal Capital.ba.

Izvoz roba iz EU u novembru dostigao je vrednost od 172,7 milijardi evra, što je za 2,6 odsto više u poređenju s istim periodom 2017. godine.

Uvoz roba iz ostatka sveta u istom je periodu porastao za 7,6 odsto, i to na 175,9 milijardi evra.

Kao rezultat navedene međunarodne razmene s ostatkom sveta, Evropska unija je u novembru zabeležila deficit od 3,2 milijarde evra dok je, poređenja radi, u istom periodu 2017. godine zabeležen suficit od 4,9 milijardi evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.