Evropa se plaši Rusije na Balkanu

Izvor: Vesti-online.com, 21.Mar.2017, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa se plaši Rusije na Balkanu

Posle izjave Dejvida Makalistera da Rusija u Srbiji svesno sprovodi politiku destabilizacije, komentatori zaključuju da se EU plaši širenja ruskog uticaja.

Dok EU već duže vreme sedi za stolom zaokupljena porodičnom krizom, oko njega po dnevnoj sobi trči nepoželjni gost. Da li je izvestilac parlamenta EU za Srbiju Dejvid Makalister želeo da zabrinutim rečima - Rusija na Balkanu sprovodi politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << destabilizacije, upozori članove za stolom da se okrenu na drugu stranu.

Rusija ne destabilizuje Srbiju ali nastoji da svoj uticaj poveća i direktno ga kvalifikuje za razliku od EU koja mora iz pozicije deklarativnih obećanja da pređe sa reči na dela. EU je u defanzivi kada je u pitanju Zapadni Balkan", smatra Zoran Milivojević, diplomata.

U Berlinu se Makalisterov intervju nemačkom dnevniku Veltu tumači dvojako: Rusija se krivi, da bi EU imala opravdanje za svoj pasivizam na Balkanu i EU se iskreno plaši Moskve.

- Ova njegova poruka se shvata kao upozorenje, ne zbog toga što je EU mnogo zaboravila Balkan već zbog straha da bieventualno američko povlačenje sa Balkana značilo veći ruski uticaj - navodi Nenad Radičević, dopisnik "politike" iz Berlina.

Niko se iz državnog vrha Srbije, za sada, nije bavio komentarisanjem Makalisterove poruke. Predsednik Vlade Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Nemanjinoj sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Evropa se plaši Rusije na Balkanu

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Mar.2017

Poslije izjave Dejvida Makalistera da Rusija u Srbiji svjesno sprovodi politiku destabilizacije, komentatori zaključuju da se EU plaši širenja ruskog uticaja...Dok EU već duže vrijeme sjedi za stolom zaokupljena porodičnom krizom, oko nje po dnevnoj sobi trči nepoželjni gost. Da li je izvjestilac...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.