Evropa će nakon Bregzita moći da se usredsredi na svoje probleme

Izvor: RTS, 31.Jan.2020, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Evropa će nakon Bregzita moći da se usredsredi na svoje probleme"

Predsednik Centra za spoljnu politiku profesor Dragan Đukanović smatra da je veoma važno što je postignut sporazum Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije koji će razlaz učiniti minimalno bolnim. Smatra da odlazak Britanije neće temeljno uzdrmati Evropsku uniju.
Profesor Dragan Đukanović podseća da je između Evropske unije i Britanije došlo do sporazumnog razlaza, što je veoma bitno jer bi svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << drugi mogao da dovede do stihijskog razvoja sitacije.

"Postoji i jedanaestomesečni tranzicioni period koji bi trebalo napuštanje da učini što bezbolnijim. I pored odlaganja i gotovo tri i po godine burnih pregovora, došlo je do scenarija koji treba da smiri tenzije", kaže Đukanović.
Ističe da će Evropska unija nakon okončanja procesa moći da se usresredi na svoje probleme, da razgovara o svojoj budućnosti i da otvori unutrašnji dijalog o vlastitoj perspektivi.
Navodi da svaka politička odluka ima svoju cenu, pa i odluka o napuštanju Evropske unije.
"Građani Britanije će sigurno osetiti razliku u odnosu na period dok su bili punopravni članovi Evropske unije, i kada je u pitanju sloboda kretanja radne snage i mogućnost zapošljavanja u evropskim državama, ali važno je da je postignut sporazum koji će učiniti da razlaz bude minimalno bolan", objašnjava profesor Đukanović.
Predviđa da Boris Džonson neće tražiti produžavanje tranzicionog perioda i da će biti čvrst u odluci da se sve u potpunosti realizuje do kraja tekuće godine.
Smatra da odlazak Britanije neće temeljno uzdrmati Evropsku uniju.
"Naprotiv, očekujem da će se ona u narednom periodu konsolidovati i da će iznaći jaku formu za svoju buduću egzistenciju", naglašava Đukanović.
"Bez podrške SAD nema nema deblokade dijaloga Beograda i Prištine"Profesor Dragan Đukanović ističe da ostaje da se vidi koliko će promena načina pristupanja Evropskoj uniji uticati na Zapadni Balkan.
"Ona jeste neki odraz skepse zapadnih država kada je u pitanju buduće proširenje, ali nadam se da ukoliko dođe do rešavanja određenih pitanja, pre svega dijaloga sa Prištinom, da će doći do deblokade i ubrzanja procesa integracija", kaže Đukanović.
Smatra da je Evropska unija uvek u igri i da je moderator dijaloga Beograda i Prištine, ali da se očigledno zamorila procesom i da novu energiju daju SAD.
"Evropska unija ima unutar sebe i države koje nisu priznale nezavisnost Kosova i u tom smislu postoji neka vrsta različitog pogleda na to kako u perspektivi treba da izgleda puna normalizacija odnosa", navodi Đukanović.
Misli da će potencijalno formiranje nove kosovske vlasti otvoriti perspektivu da dođe do suspenzije taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i oživljavanja dijaloga.
Ubeđen je da bez izrazito jake podrške SAD neće doći do deblokade i uspešne završnice procesa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.