Evrooptimista

Izvor: Danas, 20.Jul.2015, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrooptimista

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji u okviru koje se juče susreo i sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Uoči dolaska u Beograd poručio je da se "lično nada" da će prvo poglavlje u pregovorima Srbije sa EU uskoro biti otvoreno.

Ovaj političar, inače blizak saradnik nemačke kancelarke Angele Merkel, prošle godine je nasledio Slovenca Jelka Kacina na funkciji u EP. Mekalisterov izbor primljen je sa iznenađenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u Briselu jer su se druge ličnosti u javnosti pominjale kao kandidati za izvestioca zaduženog za Srbiju. Od početka mandata daje optimistične izjave u vezi sa evropskom integracijom Beograda. Poznata je njegova metafora da se "voz Beograda nalazi na šinama za Brisel". Oni koji su imali priliku da razgovaraju sa njim ukazuju da je reč o "srdačnom i otvorenom sagovorniku". U javnim nastupima neretko ističe i nužnost jačanja slobode sredstava informisanja u Srbiji, jer je "sloboda medija sastavni deo demokratije".

Mekalister, koji je nemačko-škotskog porekla, po profesiji je pravnik. Bio je predsednik poslaničke grupe Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u parlamentu Donje Saksonije, a od 2010. je na čelu pokrajinskog ogranka te partije. U matičnoj stranci ga opisuju kao zvezdu u usponu, dok ga pojedini analitičari porede se nekadašnjim kancelarom Helmutom Kolom u mladim danima. Merkelova mu je pre deceniju nudila mesto generalnog sekretara CDU, što je odbio sa obrazloženjem da mu je suviše rano da zauzme tako značajnu poziciju. Pored bavljenja politikom bio je i član nadzornog tela kompanije Folksvagen.

Rođen je 12. januara 1971. godine u Zapadnom Berlinu. Njegov otac Džejms bio je britanski državni službenik i poticao je iz Glazgova, gde Mekalisterovi i dalje imaju srodnike, a majka Matilda nastavnica je muzike. Mada ima dvojno državljanstvo, Mekalister za sebe kaže da je "manje-više u potpunosti Nemac", budući da je ceo život proveo u Nemačkoj, tu se školovao i služio vojsku. Svoje detinjstvo u Zapadnom Berlinu, ipak, opisuje kao "veoma britansko", navodeći da se družio sa Britancima i pohađao britanske škole.

Oženjen je Dunjom Mekalister, rođenom Kolek, koja je takođe pravnik. Suprugu je zaprosio na jezeru Loh Nes, a na svadbenoj ceremoniji je nosio kilt. Navijač je fudbalskih klubova Rendžersi i Hanover 96. Pristalica je Konzervativne partije Britanije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.