Evrogrupa želi istog predsednika ECB

Izvor: B92, 19.Feb.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrogrupa želi istog predsednika ECB

Brisel -- Ministri finansija zemalja evrozone podržali su svog kolegu iz Španije Luisa de Gindosa za funkciju potpredsednika Evropske centralne banke (ECB).

Ova podrška dolazi nakon što je Irska povukla svog kandidata.

"Evrogrupa daje podršku Luisu de Gindosu", saopštili su ministri finansija evrozone tokom sastanka u Briselu.

Irski ministar finansija Paskal Donohu rekao je prethodno da potvrđuje da za mesto u ECB-u neće kandidovati guvernera irske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centralne banke Filipa Lejna koji je bio jedini rival De Gindosa. De Gindos bi sutra mogao da dobije podršku saveta ministara finansija EU već sutra, a lideri Unije bi mogli da ga imenuju na visoku funkciju u ECB-u na samitu 22. i 23. marta, preneo je Asošiejtid pres.

Nijedan špnaski zvaničnik trenutno nije na visokoj funkciji u EU.

Potpredsednik ECB-a je u šestočlanom izvršnom odboru koji vodi svakodnevne poslove banke u njenom sedištu u Frankfurtu. On se takođe pojavljuje na konferencijama za novinare zajedno s predsednikom ECB-a, što je trenutno Mario Dragi.

Imenovanjem potpredsednika ECB-a otvara se proces obnove raznih ključnih mesta u toj banci, uključujući i predsednika Dragija koji treba da napusti funkciju 31. oktobra 2019. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evrogrupa podržala Gindosa za potpredsednika ECB

Izvor: Blic, 19.Feb.2018

Ministri finansija evrozone podržali su danas kandidaturu svog kolege iz Španije, Luisa de Gindosa, za poziciju potpredsednika Evropske centralne banke..."Evrogrupa daje podršku Luisu de Gindosu", navodi se u saopštenju ministara objavljenom nakon sastanka u Briselu, a prenosi agencija AP...De Gindos...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.