Evro danas preko granice od 107 RSD

Izvor: B92, 28.Okt.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro danas preko granice od 107 RSD

Beograd -- Dinar će i danas, treći dan zaredom, zabeležiti istorijski najnižu vrednost prema evru od uvođenja zajedničke valute Evropske unije.

Centralna banka nije intervenisala na Međubankarskom deviznom tržištu, a od početka godine prodala je ukupno 2,051 milijardu evra evra da bi ublažila prevelike dnevne oscilacije kursa i omogući nesmetano funkcionisanje tržišta deviza.

Guverner >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NBS Dejan Šoškić je nedavno za B92 rekao da je slabljenje dinara prema evru posledica nedovoljnog priliva deviza u zemlju, usled neodgovarajuće privredne strukture Srbije.

„Srbija ima stalni debalans u razmeni sa inostranstvom i platnobilansni deficit iznad devet odsto bruto domaćeg proizvoda, što je osnovni razlog pritiska na deviznom tržištu", naveo je on i dodao da Srbija nema dovoljno stranih direktnih investicija, a doznake gradjana iz inostranstva su smanjene.

Dinar je ove godine bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs evra iznosio 95,9679 dinara.

Pratite specijal: NIS na berzi
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.