Euleks otvorio preliminarnu istragu

Izvor: B92, Tanjug, 28.Jan.2011, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks otvorio preliminarnu istragu

Priština -- Tužioci Euleksa otvorili su preliminarnu istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima, saopštila je misija EU na Kosovu.

Iz Euleksa je takođe saopšteno da veoma ozbiljno shvataju navode iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

"Euleks poseduje kapacitet, stručnost, lokaciju i nadležnost da izvrši sudsko ispitivanje. Mi smo spremni, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << voljni i u mogućnosti da preuzmemo tu odgovornost", navodi se u saopštenju.

Euleks navodi da su njegovi tužioci spremni odmah da počnu rad ukoliko dobiju dokaze i činjenice o navodima iz izveštaja Martija o trgovini ljudskim organima i ostalim kriminalnim radnjama nakon sukoba na Kosovu, u koje su, prema izveštaju izvestioca SE, umešani bivši pripadnici OVK koje je vodio aktuelni kosovski premijer Hašim Tači.

Euleks poziva sve relevantne organizacije i pojedince, uključujući samog Martija, da iznesu sve dokaze koje imaju u pogledu tih ozbiljnih optužbi.

"Razumemo zabrinutost u pogledu zaštite svedoka u regionu, ali smo potpuno sigurni u svoju jedinicu za zaštitu svedoka. Iskustvo je već pokazalo da je ona u stanju da rešava veoma osetljive slučajeve", navodi se u saopštenju.

"Kao misija vladavine prava, mi radimo na osnovu činjenica i dokaza. Bez dokaza ne može doći do krivičnog gonjenja. Ako dobijemo takve informacije, naši tužioci su spremni da odmah krenu sa radom", dodaje Euleks.

Podsetimo, na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 26. januara usvojena je rezolucija na osnovu izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji, kojom se zahteva istraga o tim zločinima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Euleks otvorio istragu o trgovini ljudskim organima

Izvor: Politika, 28.Jan.2011

Dik Marti ne veruje misiji EU na Kosovu i  traži da SAD reše problem zaštite svedoka Euleks je juče otvorio preliminarnu istragu povodom rezolucije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima uprkos tome što nije dobio dokaze od specijalnog izvestioca Dika Martija, iako...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.