Euleks otvorio istragu o trgovini ljudskim organima

Izvor: Politika, 28.Jan.2011, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks otvorio istragu o trgovini ljudskim organima

Dik Marti ne veruje misiji EU na Kosovu i  traži da SAD reše problem zaštite svedoka Euleks je juče otvorio preliminarnu istragu povodom rezolucije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima uprkos tome što nije dobio dokaze od specijalnog izvestioca Dika Martija, iako je danima javno insistirao na tome kao uslovu.

Odluka Euleksa je usledila samo dan posle Martijevih istupa u medijima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da Euleks „kakav je danas ne može da istraži navode o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji”. Iznenadnu odluku misije EU da pokrene istragu sagovornici „Politike” tumače i kao pokušaj predupređivanjainicijative da se ovlasti neko telo koje bi moglo sveobuhvatno da sprovede istragu (Euleks nema mandat nigde osim na Kosovu) ili da se osnuje ad hok pravosudna institucija i imenuje specijalni tužilac.

U Vladi Srbije nisu hteli da otkrivaju šta će Srbija preduzeti posle usvajanja rezolucije niti da se izjašnjavaju o tome koga smatraju najmerodavnijim za vođenje istrage. Šef srpske delegacije u PSSE Dragoljub Mićunović ukazao je u jučerašnjem intervjuu za Betu da postoji „snaga koja ne da da se to sada zabašuri i slegne”, ali i da će biti „raznih pokušaja da se to sabotira”.

Mićunović je naveo i da se sada postavlja pitanje ko bi trebalo da vodi istragu na osnovu Martijevog izveštaja „budući da su UN, Unmik i Kfor kompromitovani zato što je ova stvar ostala tako dugo u pomračini, dok se za Euleks tvrdi da nema kapaciteta”.

Veliko nepoverenje u kapacitet Euleksa, uprkos garancijama šefa evropske diplomatije Ketrin Ešton, Marti je ilustrovao rečima da će njegov izveštaj ostati mrtvo slovo na papiru ukoliko se ne osnuje ad hok sud i imenuje specijalni tužilac, koji bi delovali van teritorije Kosova, kako bi bili u stanju da zaštite svedoke i njihove porodice, ne samo u vreme istrage nego i posle.

Sumnje u mogućnost i volju Euleksa da dosledno procesuira i istraži navode iz Martijevog izveštaja, državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović objašnjava problemima oko pozicioniranja misije EU, jer je u poslednjem času zbog pet članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova morala da se pojavi kao statusno neutralna misija.

„Kada je Euleks napravio korak nazad ka statusno neutralnoj poziciji, onda je doveo u pitanje ’dobre odnose’ sa vlastima u Prištini i počeli su da prave previše kompromisa. S druge strane, svoje delovanje su uglavnom usmerili prema severu, što im je dodatno urušilo kredibilitet među Srbima”, navodi Ivanović.

Za sada su na teritoriji bivše Jugoslavije jedini nadležni za procesuiranje ratnih zločina Haški tribunal i Euleks koji je odlukom Saveta bezbednosti UN dobio deo ovlašćenja. Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da bi, ukoliko se zaista želi procesuiranje, Savet bezbednostiUN trebalo da donese odluku da li će to raditi Haški tribunal ili neki ad hok sud.

„Ad hok sudovi se postavljaju po istoj proceduru i po istim budžetskim linijama kao redovni sudovi i to u međunarodnoj zajednici niko sada ne želi, jer je na snazi pokušaj da se što pre zatvori i Haški tribunal”, podseća Janjić.

On misli da je najverovatnije da će na osnovu mišljenja SB UN Haški tribunal (s obzirom na to da rad mora da privodi kraju) preneti ovlašćenja na nekoliko institucija: Euleks, kosovske pravosudne organe, srpske i albanske organe.

Na pitanje ko bi mogao da opstruira ceo proces, a koje Mićunović nije imenovao, Ivanović odgovara da su to velike sile koje su pomagale OVK. Zanimljivo je da je Marti u intervjuima posle usvajanja rezolucije naveo da je administracija SAD ta koja bi trebalo da reši situaciju sa pokretanjem istrage.

„Marti je zapravo prebacio lopticu u njihovo dvorište i poručio Vašingtonu da mnogo znaju o celom ovom slučaju, da su najuticajniji na Kosovu i da mogu da budu najzaslužniji za to da li će Kosovo biti demokratsko i imati jake institucije”, kaže Ivanović i dodaje da je Marti shvatio da su postojeći sudovi veoma podložni uticajima.

Haški tribunal je po rečima savetnika glavnog tužioca Frederika Svinena 2005. uništio dokaze iz ovog slučaja kao beskorisne, a Ivanović smatra da Euleks do sada nije ’zagrizao’ ni u jedan ozbiljan slučaj i da bi informacije curele, što bi ugrozilo zaštićene svedoke. On je podsetio da je bivši kosovski ministar Astrid Haračija bio u zatvoru zbog toga što je na konferenciji za novinareizneo ime zaštićenog svedoka, kao i da je prištinska štampa objavljivala imena svedoka i njihova svedočenja.

S obzirom na to da je rezolucija usvojena velikom većinom glasova i da je stvorena situacija u kojoj bi se teško bilo ko suprotstavio inicijativi, sagovornici „Politike” smatraju da bi Srbija trebalo da se obrati SB UN.

„Ako je Srbija zaista zainteresovana za procesuiranje, onda je red da Skupština Srbije povodom rezolucije PSSE usvoji zaključak kojim će ovlastiti predsednika i Ministarstvo spoljnih poslova da iniciraju raspravu na sednici Saveta bezbednosti UN i zatraže da se definiše ko će procesuirati ove navode”, zaključuje Janjić.

Biljana Mitrinović

-----------------------------------------------------------

Euleks može da zaštiti svedoke

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel – Važno je da je odluka doneta i da je istraga pokrenuta. Važni su dokazi i saznanja do kojih je došao Dik Marti i očekujemo da će ih on podeliti sa Euleksom. Poštujemo ono što je Boris Tadić, predsednik Srbije, rekao u Savetu Evrope u Strazburu i razumemo zašto je to važno za Srbiju. Za nas je isto važno da se to raščisti. Uprkos problemima iz prošlosti mi imamo puno poverenje u Euleksov program zaštite svedoka, kazala je juče za „Politiku” Maja Kocijančić u ime Ketrin Ešton, šefa evropske diplomatije.

V. J.

objavljeno: 29.01.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.