Euleks ostvario značajan uspeh na Kosovu

Izvor: S media, 05.Okt.2010, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks ostvario značajan uspeh na Kosovu

Odlazeći šef Euleksa, francuski general Iv de Kermabon izjavio je danas da je nakon tri godine prisustva na Kosovu ova misija Evropske unije uspela da ostvari značajan uspeh i da sada predstavlja dobro orudje za unapredjivanje pravosudnog sistema na Kosovu.

"Sada imamo dobro orudje za ispunjavanje mandata koji smo dobili. Vreme je da odem. Posle tri godine, posle presude Medjunarodnog suda pravde, rezolucije u Generalnoj skupštini UN i s obzirom na predstojeći >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dijalog izmedju Beograda i Prištine, smatram da smo završili jednu fazu u tranziciji", rekao je on oproštajnoj konferenciji za novinare u Briselu.

De Kermabon je odbacio mogućnost bilo kakvog učešća Euleksa u predstojećem dijalogu Beograda i Prištine rekavši da "uspostavljanjem vladavine prava na Kosovu, Euleks može pomoći dijalogu, ali da se kao misija u njega uopšte neće uključivati".

"Mi nismo deo dijaloga izmedju Beograda i Prištine, ali smo deo borbe protiv organizovanog kriminala", dodao je De Kermabon.

De Kermabon, kojeg će za deset dana na mestu šefa pravosudne misije EU u južnoj srpskoj pokrajini naslediti sunarodnik, takodje general, Gzavije Bu de Marnak, ocenio je da je tokom njegovog trogodišnjeg boravka na Kosovu "postignuto mnogo toga u teškim uslovima - političkim, tehničkim i finansijskim".

Vodjenje Euleksa bilo je "interesantno, izazovno i ponekad frustrirajuće, ali na kraju mogu da zaključim da smo uspeli da povratimo minimum poverenja naroda u pravosudje na Kosovu, što je za mene veoma značajno", dodao je De Kermabon.

Njegov naslednik, Bu de Marnak rekao je da preuzima "dobro formiranu misiju" koja je razmeštena po čitavoj teritoriji Kosova i koja je "ostvarila značajna dostignuća na mnogim interesantnim poljima".

"Svestan sam da postoji još prostora za dalja poboljšanja i tome ću se posvetiti. Detaljnije ideje o tome izneću posle 15. oktobra kada budem zvanično preuzeo funkciju", dodao je on.

Odgovarajući na pitanje o borbi protiv organizovanog kriminala i ulozi Beograda, De Kermabon je rekao da je Euleks ostvario odličnu saradnju sa vlastima u Beogradu, što dokazuje i jučerašnje hapšenje dve osobe na severu Kosova koje su se nalazile i na poternici Euleksa, ali i na poternici Beograda.

"Borba protiv organizovanog kriminala ne može se voditi samo na Kosovu nego u čitavom regionu i moramo uspostaviti mrežu sa čitavim regionom, uključujući i Beograd. Mislim da je Beograd veoma spreman za saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala. Ta borba je zajednička, što dokazuje i jučerašnje hapšenje dve osobe koje nisu bile samo na poternici Euleksa, nego i Beograda", rekao je on.

De Kermabon je istakao da je Euleks isključivo tehnička misija i da se, kao i samo pravosudje, "mora odupreti svim uticajima - medijskim, političkim, diplomatskim".

Odlazeći šef Euleksa je rekao da je dobar znak to što je njegova misija do sada stekla značajno poverenje stanovništva Kosova koje je sve spremnije za saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da sve više ljudi dolazi sa informacijama o potencijalnim slučajevima.

"Borićemo se protiv korupcije i organizovanog kriminala na kom god nivou da se oni nalaze", rekao je on.

Govoreći o severu Kosova, De Kermabon je rekao da se na tom prostoru "mora učiniti više" i da je to "posebno važno za stanovništvo".

"Potrebno je da u tom regionu pojačamo svoje prisustvo. Mi smo oformili posebnu jedinicu za sever Kosova koja ima svog tužioca i specijalnog policijskog istražitelja. Dva najnovija hapšenja jasno pokazuju da smo mi tamo prisutni i da sprovodimo svoj mandat", zaključio je on.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.