Eštonoba brine zbog nasilja na KiM

Izvor: B92, 01.Dec.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eštonoba brine zbog nasilja na KiM

Brisel -- Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton izjavila da je zabrinuta zbog nasilja na severu Kosova, ali i za evropske integracije Srbije i Kosova.

"Vrlo sam zabrinuta zbog nasilja na severu Kosovu i veoma sam zabrinuta da će obe strane moći da napreduju ka Evropi. A veoma želim da obe na kraju nađu svoju budućnost s nama", rekla je Ketrin Ešton pred početak sastanka evropskog Saveta za spoljne poslove u Briselu.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU rekla je novinarima da naporno radi zajedno sa Srbijom i Kosovom da se nađe mirno rešenje za probleme na severu Kosova.

Ona je dodala da se u okviru tih napora prošle nedelje sastala s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, kao i da će se sastati s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

"Dijalog je veoma važan deo toga. Zato što se dijalog tiče praktičnih stvari, a praktične stvari poboljšavaju život ljudi. Veoma sam zadovoljna što se dijalog nastavlja i drugi dan", rekla je Ketrin Ešton.

Zvaničnici EU su sinoć saopštili da je na prvom, jučerašnjem sastanku osme runde, postignut "dobar napredak" o "zajedničkom upravljanju" administrativnim prelazima, odnosno granicom - kako su rekli i najavili da će se sastanak nastaviti danas pre podne.

Inače danas će ministri spoljnih poslova zemalja EU neformalno razmeniti mišljenja o eventualnoj kandidaturi Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.