Ešton: Dijalogom niko ne gubi

Izvor: S media, 04.Jul.2011, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton: Dijalogom niko ne gubi

Dijalogom Beograda i Prištine i dogovorima dve strane niko ne gubi, već samo svi dobijaju izjavila Ketrin Eštoon. Hašim Tači je potrvdio njenu konstataciju i izjavio da su dogovori postignuti u cilju poboljšanj života gradjana.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pohvalila je danas u Briselu Beograd i Prištinu zbog postizanja prvih konkretnih rezultata u okviru dijaloga i istakla da ovakvim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pristupom "nijedna strana ništa ne gubi, a obe mnogo dobijaju".

Dogovori postignuti u subotu su evropsko rešenje za neka veoma teška, ali veoma važna pitanja, rekla je Eštonova nakon susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Ona je delegacije Beograda i Prištine pohvalila za "liderstvo, hrabrost i naporan rad" koji je pokazan u dosadašnjem toku dijaloga koji je pod pokroviteljstvom EU počeo 8. marta.

"Postignuti dogovori su dobri za obe strane. Ne zahtevaju ni od jedne strane da se nečega odrekne, ali obe strane dobijaju mnogo. Cilj ovog dijaloga je da se obe strane približe EU, da se poboljša koordinacija i, što je najvažnije, da se poboljša život običnih ljudi", rekla je Eštonova.

Tači u Briselu na ručku sa Eštonovom

Tahiri: Srbija na putu priznanja Kosova

Krivična prijava protiv Borislava Stefanovića

Šefica evropske diplomatije je izrazila očekivanje da će dogovoreno biti sprovedeno u delo u najkraćem mogućem roku, kao i da će dijalog u skoroj budućnosti doneti nove rezultate na poljima o kojima je do sada razgovarano kao što su telekomunikacije, katastar, carinski pečati i energetika.

Ocenjujući da je "dijalog osnova na kojoj počiva i EU", Tači je rekao da Priština želi da "evropeizuje Balkan". "Želimo dobru saradnju sa svim svojim susedima - Albanijom, Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom", rekao je Tači.

On je rekao da očekuje da dijalog bude nastavljen radom na "narednim pitanjima koja su na agendi" i precizirao da se radi "o tehničkim pitanjima koja će život građana regiona učiniti boljim".

Govoreći o odnosima Brisela i Prištine, Eštonova je rekla da je tokom današnjeg susreta "još jednom podvukla posvećenost EU evropskoj perspektivi Kosova". "Želimo da se Kosovo približi EU i mislim da su najnoviji rezultati ohrabrujući", rekla je ona, dodajući da je Tačija pozvala da "još više energije uloži u sprovođenje reformi" i da "u uspostavljanju vladavine prava na Kosovu iskoristi pomoć koju pruža Euleks".

Tači je sa svoje strane rekao da će Priština nastaviti rad na borbi protiv korupcije i uspostavljanju vladavine prava na osnovu principa EU.

Dijalog, koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije, doneo je konkretne rezultate o pitanju slobode kretanja i matičnih knjiga, a postignut je i načelan dogovor o rešavanju pitanja priznavanja fakultetskih i školskih diploma.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.