Erler: Nemoguće neutralno posredovanje Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2015, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erler: Nemoguće neutralno posredovanje Srbije

Poslanik Bundestaga i specijalni predstavnik Vlade Nemačke za predsedavanje OEBS-u 2016. godine Gernot Erler poručio je danas da neutralna posrednička uloga Srbije između EU i Rusije nije moguća.

"Srbija je na putu u EU i u to spada i postepena primena zajedničke spoljne i bezbednosne politike", rekao je nemački zvaničnik na konferenciji "Beogradski dijalozi".

EU od Beograda, prema njegovim rečima, s pravom očekuje postepenu primenu zajedničke spoljne i bezbednosne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << politike, kao i privrženost vrednostima Unije, u šta, kako je dodao, spada poštovanje međunarodnog prava, primena dogovora, kao i poštovanje teritorijalnog integriteta zemalja.

Erler je uveren da "tu nema prostora za neutralnu poziciju, već samo za jasno opredeljenje":

"Ukoliko bi se Srbija odlučila protiv tih zajedničkih vrednosti, ona bi svakako doprinela jačanju onih političkih snaga u Evropi koje žele da uspore dinamiku evropske integracije", rekao je Erler.

Erler je kazao da se sa velikom pažnjom prati razvoj u Srbiji, dodajući da ona ne samo da ima status kandidata, već je zvanično i počela pristupne pregovore januara prošle godine.

On je izrazio nadu da će uskoro uslediti otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima.

Ukazujući da Srbija, uz to, predsedava ove godine OEBS, Erler je rekao da su poznate istorijske i kulturne veze koje Beogradea ima sa Moskvom.

On je poručio da niko te veze ne kritikuje, niti dovodi u pitanje, već ih smatra šansom kada je reč o uspostavljanju poverenja u radu OEBS.

Govoreći o Srbiji, Erler je kazao da je unutrašnjopolitička agenda impresivna i da iza reformskih koraka u mnogim oblastima stoji puno posla, angažovanja, i hrabrost za nepopularna rešenja.

"To su sve reforme koje je Srbija trebalo odavno da uradi, i koje su potrebne Srbiji da bude moderna i konkurentna država, a ne samo za članstvo u EU", objasnio je on dodajući da bi želeo da vidi veće uključenje opozicije u reformske procese.

Erler je ukazao da je potrebno dalje raditi u oblasti vladavine prava, dosledno nastaviti regionalni program pomirenja i približavanja, izražavajući zadovoljstvo što je Srbija poboljšala odnose sa svim svojim susedima.

Kada je reč o odnosu sa Prištinom, on je naglasio da je svaka dobra vest u dijalogu Beograda i Prištine važna, te ocenio da je premijer Vučić iz Brisela doneo jednu pozitivnu vest iz oblasti pravosuđa

"Te vesti su bitne, posebno kada je reč o Poglavlju 35, koje predstavlja otvaranje vrata svih oblasti pristupnih pregovora. Dijalog je i za Evropu od velikog političkog značaja", naglasio je Erler dodajući da u EU postoji konsenzus u vezi širenja na zapadni Balkan.

Nemačka vlada je, kako je podvukao, privržena procesu širenja EU, za evropsku perspektivu ovog regiona.

Vučić: Državna politika se ne menja za dan ili dva

Strateško opredeljenje Srbije je put ka Evropskoj uniji, ali želimo dobre odnose i sa Rusijom, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i istakao da se državna politika "ne menja za dan ili dva".

Vučić je, na pitanje novinara da prokomentariše stav Nemačke po pitanju odnosa Srbije prema Rusiji i Ukrajini, rekao da iz Berlina dolazi najviše pohvala i jasna podrška vladinim ekonomskim reformama, a da, što se politike tiče, “Srbija svoju politiku ne menja za dan ili dva.

Vučić je ponovio da je strateški cilj naše zemlje Evropska unija, ali i da Srbija ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, koje je do sad uspevala da održi.

“Nije naš posao da se svima dopadne sve što radimo, ali nećemo ugroziti evropski put i ekonomski napredak, rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija nema nikakvu nameru da se bavi svetskim problemima, niti da bude posrednik u konfliktima.

“Želim da se bavim svojim problemima, ne sanjam svetske poslove, nemamo takvu želje, rekao je Vučić.

On je naglasio Srbija, bez bilo kakve dileme, želi da u Ukrajini prestane stradanje i da se uspostavi mir.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbiji izmiču obe stolice

Izvor: Vesti-online.com, 11.Feb.2015, 06:47

Specijalni predstavnik vlade Nemačke za predsedavanje Oebsom Gernot Erler poručio je da neutralna posrednička uloga Srbije između EU i Rusije nije moguća...- Srbija je na putu u EU i u to spada i postepena primena zajedničke spoljne i bezbednosne politike - rekao je nemački zvaničnik na konferenciji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.