Erdoganov šah-mat

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 08:54

Erdoganov šah-mat

Savetnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Akif Čagataj Kilić, je objasnio planove Ankare da 'osveži' pregovore sa EU.

Obećanje turske da će ratifikovati ulazak Švedske u NATO možda neće biti brz proces zbog rasporeda parlamenta, rekao je za "Nikkei Asia" glavni savetnik za spoljnu politiku i bezbednost predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Akif Čagatai Kilić rekao je da će Erdogan po povratku sa samita NATO-a u Litvaniji sesti sa svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koalicionim partnerom i potom poslati ratifikacione dokumente Švedske u parlament.

"Administracija će učiniti svoj deo posla da ga što pre pošalje u parlament", rekao je Akif Čagataj Kilić na marginama samita u utorak.

Ipak, s obzirom da bi parlament trebalo da uđe u pauzu sledeće nedelje i da se neće ponovo sastati do 1. oktobra, biće to trka sa vremenom da bi Švedska postala 32. članica alijanse pre letnjeg raspusta.

"Nije da pritisnete dugme i sutradan se sve desi. Postoji skupštinski proces, tako da ne vidim da će se to desiti ove nedelje", rekao je Kilić.

Tehnički, parlament može da produži zasedanje, ali o tome donosi odluka predsednikova Partija pravde i razvoja i njen krajnje desničarski koalicioni partner, Partija nacionalističkog pokreta.

Priznajući da je Švedska uložila napore da odgovori na zabrinutost Ankare u vezi sa takozvanim antiturskim grupama, Kilić je signalizirao da se Ankara nada da će Stokholm učiniti više.

"Ima tu iskrenosti, ali ima posla koji mora da se uradi“, dodao je on, nagovestivši da to nije gotova stvar. "Zato kažemo da je na parlamentu da radi na tome jer je naš deo, kao izvršne vlasti, da to uputimo parlamentu".

Kilić je rekao da Ankara želi "oživljavanje" pregovaračkog procesa sa EU i da postoje određena poglavlja na kojima se može raditi, uključujući viznu liberalizaciju i ažuriranje carinske unije.

"Naša robna razmena je 60 odsto sa EU i zato želimo da vidimo osveženje i bolju atmosferu sa našim partnerima iz EU", rekao je on.

"Vizna liberalizacija je već obećana. Postoji vrlo malo tačaka koje nedostaju, tako da smo sasvim spremni da idemo na to", poručio je Erdoganov savetnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.