Erdogan: Evropa da ne povlađuje Kurdima

Izvor: B92, 18.Mar.2016, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Evropa da ne povlađuje Kurdima

Ankara -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Evropu da odustane od "svakog povlađivanja" urdskim pobunjenicima.

On je to naveo pet dana posle napada u Ankari čiju odgovornost je preuzela jedna radikalna kurdska grupa.

"Nema razloga da bomba koja je eksplodirala u Ankari jednog dana ne eksplodira u nekom drugom evropskom gradu. Uprkos tome, evropske zemlje ne obraćaju pažnju, kao da plešu na minskom polju", rekao je Erdogan, dok se premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Turske Ahmet Davutoglu nalazi u Briselu gde je na samitu Evropske unije (EU) postignut dogovor o rešavanju izbegličke krize.

Erdogan je posebno kritikovao Belgiju, tvrdeći da je nedavno simpatizerima Kurdistanske radnike partije (PKK) omogućeno da mašu kurdskim zastavama u blizini sedišta Evropske komisije. Radikalna kurdska grupa "Sokolovi za slobodu Kurdistana" preuzela je juče odgovornost za napad u Ankari u kojem je u nedelju poginulo 35 osoba.

"Preuzimamo odgovornost za samoubilački napad 13. marta u glavnom gradu 'Turske fašističke republike'", navodi se u saopštenju te grupe objavljenom na internetu.

Taj pokret je opravdao napad kao odgovor na turske vojne akcije u nekoliko gradova na jugoistoku zemlje, gde pretežno živi kurdsko stanovništvo.

Ta grupa je krajem februara takođe preuzela odgovornost za napad u Ankari u kojem je poginulo 28 i povređeno više od 80 ljudi, i tada upozorila strane turiste da nisu bezbedni u Turskoj.

Veruje se da je ta organizacija sa sedištem u Turskoj ogranak zabranjene PKK.

Mirovni pregovori između Turske i PKK-a prekinuti su 20. jula 2015. posle samoubilačkog napada islamista u kojem je stradalo više od 30 Kurda u Suruču, na granici sa Sirijom.

Tokom tri decenije sukoba s Kurdima, od 1984. godine, u Turskoj je poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan poziva Evropu da ne povlađuje Kurdima

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Mar.2016

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Evropu da odustane od "svakog povlađivanja" kurdskim pobunjenicima, pet dana posle napada u Ankari čiju odgovornost je preuzela jedna radikalna kurdska grupa..."Nema razloga da bomba koja je eksplodirala u Ankari jednog dana ne eksplodira u nekom...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Erdogan poziva Evropu da ne povlađuje Kurdima

Izvor: RTS, 18.Mar.2016

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Evropu da odustane od "svakog povlađivanja" kurdskim pobunjenicima, pet dana posle napada u Ankari čiju odgovornost je preuzela jedna radikalna kurdska grupa. . Redžep Tajip...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.