Energetska zajednica traži novi plan za Srbijagas

Izvor: Beta, 21.Jan.2015, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetska zajednica traži novi plan za Srbijagas

BEOGRAD, 21. januara 2015. (Beta) - Energetska zajednica zatražiila je od Srbije da do 12. marta dostavi novi plan za resturkturiranje Srbijagasa, pošto sadašnji nije uskladjen s propisima EU, izjavio je u sredu zamenik direktora Sekretarijata te organizacije Dirk Bušle.

Energetska zajednica upozorava da bi neuskladjivanje s evropskim propisima operatera gasa - Srbijagasa i Jugorosgasa moglo da se odrazi na pregovore o prijemu Srbije u EU, te ukazuje da će to uskladjivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << biti merilo za otvaranje pregovora u domenu energetike.

Bušle je za agenciju Beta i portal Euraktiv Srbija (euractiv.rs) rekao da je prošle sedmice Sekretarijat Energetske zajednice uputio Ministarstvu rudarstva i energetike ocenu plana za restrukturiranje Srbijagasa.

"Nažalost, (i uprkos ranijim preporukama Sekretarijata) plan u ovoj fazi nije dovoljan da bi se otklonilo kršenje propisa Energetske zajednice", dodao je Bušle.

Vlada Srbije je krajem decembra 2014. prihvatila plan za restrukturiranje Srbijagasa kojim se to državno preduzeće pretvara u holding sa dve jedinice - za transport i za snabdevanje gasom.

Sekretarijat Energetske zajednice, u okviru koje se zemlje-kandiati pripremaju za člastvo u EU u oblasti energetike, zatražio je od Srbije da dostavi detaljan akcioni plan koji će obezbediti da pravno i funkcionalno razdvajanje operatera sistema za transport gasa potpuno uskladi s propisima Energetske zajednice najkasnije do 30. juna 2015.

Bušle je podsetio da bi u suprotnom mogla da se pokrene procedura protiv Srbije koja bi u tom slučaju mogla da se suoči sa sankcijama.

"Neuskladjenosti moraju biti uklonjene do 1. jula 2015. Ako to ne bude slučaj, Sekretarijat je pozvan da pokrene proceduru u okviru koje bi moglo da se utvrdi da Srbija ozbiljno i kontinuirano krši obaveze iz Ugovora (o Energetskoj zajednici). Dalje nastavljanje neuskladjenosti bi moglo voditi uvodjenju sankcija", rekao je Bušle.

Upozorio je da će, ako bude odstupanja od Trećeg energetskog paketa posle 1. jula 2016, doći do toga da se operaterima ne izda licenca za upravljanje gasovodima što će uticati i na njihove dozvole za rad.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Restruktuiranje Srbijagasa biće po propisima EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2015

Ministarstvo energetike će prihvatiti sve sugestije Sekretarijata evropske energetske zajednice, poručio je danas ministar Aleksandar Antić. Energetska zajednica zatražila je od Srbije da do 12. marta dostavi novi plan za restrukturiranje Srbijagasa, pošto sadašnji nije usklađen s propisima EU,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.