Elementi rešenja i dalje na stolu

Izvor: B92, 04.Apr.2013, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Elementi rešenja i dalje na stolu"

Brisel, Beograd -- Beograd i Priština su više puta razgovarali o "elementima mogućeg rešenja" za sever KiM. Ti elementi su i dalje na pregovaračkom stolu, kaže Maja Kocijančič.

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton nije želela da potvrdi ili opovrgne izjavu Aleksandra Vučića da je Brisel izneo Beogradu veoma lošu ponudu u vidu "papira 'uzmi ili ostavi'" i samo je dodala da se pregovarački timovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beograda i Prištine sada savetuju u svojim sredinama i "svoje odluke treba da u roku od nekoliko dana jave Ešton".

Zamoljena da potvrdi da je delegaciji Beograda tokom osme runde dijaloga 2. aprila u Briselu ponuđen "papir 'uzmi ili ostavi'", kako je to saopštio Vučić, Kocijančičeva je stavila do znanja da u ovom trenutku "jedino što može da kaže to da su u dijalogu delegacije više puta razgovarale o elementima za moguće rešenje".

I da, kako je rekla, "ti elementi ostaju na stolu, a delegacije se konsultuju u svojim glavnim gradovima i treba da jave svoje odluke visokoj predstavnici Ešton u roku od nekoliko dana".

Državni vrh u ovom trenutku nema odgovor na uslove koje je EU postavila Beogradu, što su potvrdili i premijer i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić i Aleksandar Vučić nakon povratka iz Brisela.

U cajtnotu su trenutno obe strane koje pregovaraju, ali i posrednik Evropska unija zbog propuštanja rokova da se dogovor postigne onako kako su planirali.

Priština u međuvremenu, dok vreme za odgovor Uniji curi, uporno ponavlja da je za izostajanje dogovora odgovoran Beograd, ne želeći pri tome da odstupi ni milimetar od svojh zahteva, među kojima je za Srbiju najsporniji onaj da zajednica srpskih opština nema ni zakonodavna, ali ni bilo kakva izvšna ovlašćenja.

Premijer Kosova Hašim Tači danas je rekao da je optimista da može biti postignut sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"U ovom trenutku ne mogu da vam kažem kakav će biti naš odgovor, jer će se državni vrh ponovo konsultovati o tome", rekao je juče Dačić, dok je Vučić izjavio da Srbija u naredna tri do četiri dana, tačnije za 72, najduže 96 sati, treba da odluči između dva podjednako katastrofalna rešenja - da prihvati ili odbije veoma lošu ponudu za Kosovo.

On je sinoć potvrdio i da je ponudio ostavku kad se u dijalogu u Briselu ispostavilo da se nudi za Srbiju loš i nepošten plan po načinu "uzmi ili ostavi".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.