Ekonomska disciplina preduslov za članstvo u EU

Izvor: S media, 20.Sep.2010, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomska disciplina preduslov za članstvo u EU

Za članstvo u Evropskoj uniji (EU) potrebna je velika finansijska i ekonomska disciplina, izjavio je danas direktor diplomatske akademije u Beču Hans Vinkler.

On je, na panel diskusiji na temu "Uticaj globalne finansijske krize na istočnu i jugoistočnu Evropu", na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, kazao da se ekonomska disciplina >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbije prati i da je to, izmedju ostalih, veoma važan preduslov za ulazak u EU.

Vinkler je naveo da je isti slučaj bio i sa ostalim članicama EU - na primer, Nemačkom, Italijom ili Austrijom...

"Iako je nezahvalno davati vremenske odrednice, ja verujem da će u narednih 10 godina, većina zemalja iz ovog regiona postati članice EU", rekao je Vinkler i zaključio da je za vodjenje disciplinovane ekonomske politike nužno platiti odredjenu cenu.

"Moraju se uskratiti odredjene usluge, umanjiti penzije, a populacija je sve starija i mora se voditi računa o njima, takodje treba voditi računa i o životnoj sredini i da bi se sve to finansijski podnelo mora se pokazati jaka volja", istakao je on.

Vinkler je izneo i mišljenje da banke moraju da pokažu više solidarnosti da bi preživele, da se ne oslanjaju na nacionalne budžete, jer je to, kako je naveo, veoma opasno.

Bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić istakao je da bez EU i NATO-u Srbija neće biti deo razvijenijeg sveta i da se mora adaptirati u geopolitiku modernog sveta i u realnost.

"Reforme u Srbiji brzo su se razvijale do 2007. godine, nakon čega su značajno usporile", smatra Parivodić i dodaje da se najveći problem u srpskoj ekonomiji javio prilikom nekoliko neuspelih privatizacija.

„Problem je što su preduzeća u Srbiji kupovali ljudi koji nisu dovoljno znali, ili nisu imali dovoljno novca, da razviju posao u preduzećima koja su preuzeli“, kazao je Parivodić i napomenuo da su se takvi slučajevi većinom dogadjali u privatizacijama malih i srednjih preduzeća.

Kao primer dobre privatizacije on je naveo „Ju Es Stil“, kao i prodaju banaka.

Parivodić smatra da je monetarna politika manje – više uspešna poslednjih deset godina i relativno stabilna.

On je naveo da je bilo izvesnih oscilacija, ali da je opšta slika monetarne politike dobra, uprkos nezadovoljstvu zbog činjenice da je dinar bitno oslabio u odnosu na evro u 2010. godini.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.