Egereši: Promene Ustava neophodne

Izvor: B92, 13.Nov.2012, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egereši: Promene Ustava neophodne

Novi Sad -- Funkcioner SVM i poslanik u Skupštini Vojvodine Šandor Egereši izjavio je da su promene Ustava neophodne, ako Srbija želi ulazak u EU.

Promene Ustava Srbije su neophodne radi ekonomskih i političkih reformi u društvu, koje su preduslov za nastavak procesa evropskih integracija zemlje, kao i radi rešavanja problema u funkcionisanju vojvođanske autonomije, istakao je on u intervjuu novosadskom "Dnevniku".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Egereši, koji je bio predsednih pokrajinskog parlamenta u prethodnom mandatu, smatra da je Srbiji potreban evropski Ustav oko kojeg mora da bude postignut najširi društveni konsenzus koji je, prema njegovoj oceni, izostao prilikom donošenja aktuelnog Ustava.

Ističući da bi Vlada Srbije što pre trebalo da formira radnu grupu koja će pripremiti platformu za ustavne promene, Egereši je naglasio da prilikom donošenja novog Ustava Srbije, “koji mora biti evropski, treba da se vodi veoma široka javna rasprava i ne sme se ponoviti greška koja je napravljena pre šest godine".

Time će, smatra on, Srbija dobiti jači argument za ubrzanje procesa evrointegracija. Egereši je dodao da bi to vladino radno telo, u kojem bi osim predstavnika političkih stranaka i stručne javnosti bili i predstavnici Vojvodine, trebalo da “pripremi teren za donošenje novog Ustava Srbije i to paralelno s procesom pregovora o pridruživanju EU”.

Funkcioner SVM smatra da je odluka Ustavnog suda o ukidanju dela nadležnosti Vojvodine “posledica načina na koji je donet Ustav Srbije 2006. godine”.

“Umesto političkih odluka kojima se Vojvodini uskraćuju ingerencije, treba da se otvori demokratski dijalog o položaju Vojvodine”, istakao je Egereši.

On je ocenio da je i vojvodjansko pitanje upravo “pitanje prihvatanja evropskih principa”, medju kojima su decentralizacija i regionalizacija, “a ne internacionalizacija u nekom negativnom smislu”.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Egereši: Bez ustavnih promena nema napreka Srbije ka EU

Izvor: Press, 13.Nov.2012

Funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i poslanik u Skupštini Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da su promene Ustava Srbije neophodne, kako bi bi bio ostvaren strateški cilj, ulazak Srbije u EU...Promene Ustava Srbije su neophodne radi ekonomskih i političkih reformi u društvu, koje...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.