EVROPSKA KOMISIJA DALA ZELENO SVETLO HRVATSKOJ

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROPSKA KOMISIJA DALA ZELENO SVETLO HRVATSKOJ

ZAGREB - Evropska komisija predložila je danas Savetu EU da zatvori preostala četiri poglavlja u pregovorima sa Hrvatkom i time otvorila put da ova zemlje postane 28. članica, saopštio je predsednik EK Žoze Manuel Barozo.

"Ovo je istorijski dan za Hrvatsku i EU. Evropska komisija je upravo predložila Savetu EU da zatvori četitiri poslednja poglavlja u pregovorima s Hrvatskom. To otvara put da se Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pridruži EU kao 28. članica od 1. jula 2013. godine, ako Savet prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija", naveo je Barozo u pisanoj izjavi, koju su prenli kao hitnu vest svi hrvatski mediji.

Barozo je čestitao hrvatskim vlastima, "a naročito sadašnjoj vladi, za njihov težak rad poslednjih godina", ali i "narodu Hrvatske jer je priključenje porodici naroda EU u prvom redu uspeh Hrvata".

"Važni korak Hrvatske prema članstvu takođe je signal ostatku jugoistočne Evrope koji pokazuje da proširenje funkcioniše, da se EU ozbiljno pridržava svojih obaveza i da se strukturne reforme u zemlji isplate. Zato se nadam da je hrvatski napredak inspiracija našim ostalim partnerima da pojačaju svoje reformske napore i da postignu rezultate na korist svojih naroda, što je takođe u interesu EU", naglasio je Barozo.

On je zaključio da, kako je video tokom dve posete regionu, "verodostojna politika proširenja ostaje najvažniji alat za jačanje međusobne stabilnosti i prosperiteta u jugoistočnoj Evropi", kaže se u Barozovoj poruci.

"Za vreme svoje posete Zagrebu početkom aprila uverio sam da je pristupanje

EU projekt koji prevazilazi poliitčke podele i obuhvata celo društvo u celini, a pre svega hrvatsku omladinu", naglasio je Barozo.

On je naglasio da je EK "vredno i pošteno pregovarala zadnjih godina, primenjujući strogo uslovljavanje kako bi svi kriterijumi EU bili ispunjeni".

"Čvrsta odlučnost se isplatila; Hrvatska je sada spremna da ide napred", naglasio je Barozo i dodao da se radi o "verodostojnosti kandidatske zemlje u poštovanju svih kriterijuma i provođenju traženih reformi i verodostojnosti na strani EU u momentu kad se dogovoreni uslovi ispune".

Komesar za proširenje Štefan File je tačno u podne na vanrednoj konferenciji za štampu u Briselu, koju su mnogi mediji u Zagrebu prenosili uživo, izjavio je da je posao u vezi sa Hrvatskom završen a da je sada na zemljama članicama da odluče može li se ugovor potpisati.

"Siguran sam da će se to dogoditi jer je pristupni proces bio temeljan i dug", kazao je File.

U Zagrebu su pedantno izračunali da je trnovit put pregovaranja s EU bio dug dug pet godina, osam meseci i sedam dana. Za sada, jer će se odluka o kraju pregovora doneti na samitu zemalja članica EU 24. i 25. juna.

Diplomate ne isključuju mogućnost sazivanja pristupne konferencije u periodu nakon samita EU, koji završava 24. juna do kraja meseca kad završava mađarsko predsedništvo ili u prvim danima poljskog predsedništva koje nastupa 1. jula.

U savetu EU već se priprema deklaracija o završetku pregovora s Hrvatskom,

koja bi trebalo da bude prihvaćena na samitu. U odlukama o zaključenju pregovora trebalo bi se definisati mesto i datum potpisivanja ugovora o pristupanju, što se očekuje u drugoj polovini godine, a pre toga, Evropski parlament treba da da pristanak na završetak pregovora.

Nakon potpisivanja pristupnog ugovora u Hrvatskoj u roku od 30 dana treba da se

održi referendum i onda sledi postupak ratifikacije u 27 zemalja članica, što bi trebalo da bude obavljeno do 1. jula 2013. kao ciljanog datuma pristupanja.

Barozo: EK predložila zaključenje pregovora s Hrvatskom

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo (Jose Manuel Barroso) izjavio je da je  danas istorijski dan za Hrvatsku, koja je  pregovore o pristupanju u EU započela 2005. godine.

Barozo je rekao da je današnja odluka za Hrvatsku "znak i ostatku Jugoistočne Evrope" i dodao da to pokazuje da proširenje funkcioniše, da je EU ozbiljna kada je reč o onome što je obećala i da se strukturne reforme isplate.

"Nadam se zato da je napredak Hrvatske inspiracija za ostale partnere da ojačaju reformske napore i ispune ono na šta su se obavezale, u korist svog naroda", kazao je on. Barozo je ukazao da je Komisija sa Hrvatskom vodila "teške ali fer" pregovore i osigurala da se svi uslovi, merila i kriterijumi ispune.

"Ta čvrsta posvećenost se isplatila: Hrvatska je sada spremna da krene napred. Proširenje EU zasniva se na kredibilitetu: kredibilitetu zemlje članice u poštovanju kriterijuma i sprovođenju reformi koje se očekuju i kredibilitet EU u napretku kada se ispune uslovi", kazao je Barozo.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.