Hrvatska u EU  od 1. jula 2013. ?

Izvor: Politika, 10.Jun.2011, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska u EU od 1. jula 2013. ?

ZAGREB – Evropska komisija predložila je danas Savetu EU da zatvori preostala četiri poglavlja u pregovorima sa Hrvatkom i time otvorila put da ova zemlje postane 28. članica, saopštio je predsednik EK Žoze Manuel Barozo.

„Ovo je istorijski dan za Hrvatsku i EU. Evropska komisija je upravo predložila Savetu EU da zatvori četitiri poslednja poglavlja u pregovorima s Hrvatskom. To otvara put da se Hrvatska pridruži EU kao 28. članica od 1. jula 2013. godine, ako Savet >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija”, naveo je Barozo u pisanoj izjavi, koju su preneli kao hitnu vest svi hrvatski mediji.

Barozo je čestitao hrvatskim vlastima, „a naročito sadašnjoj vladi, za njihov težak rad poslednjih godina”, ali i „narodu Hrvatske jer je priključenje porodici naroda EU u prvom redu uspeh Hrvata”.

„Važni korak Hrvatske prema članstvu takođe je signal ostatku jugoistočne Evrope koji pokazuje da proširenje funkcioniše, da se EU ozbiljno pridržava svojih obaveza i da se strukturne reforme u zemlji isplate. Zato se nadam da je hrvatski napredak inspiracija našim ostalim partnerima da pojačaju svoje reformske napore i da postignu rezultate na korist svojih naroda, što je takođe u interesu EU”, naglasio je Barozo.

On je zaključio da, kako je video tokom dve posete regionu, „verodostojna politika proširenja ostaje najvažniji alat za jačanje međusobne stabilnosti i prosperiteta u jugoistočnoj Evropi”, kaže se u Barozovoj poruci. „Za vreme svoje posete Zagrebu početkom aprila uverio sam da je pristupanje EU projekt koji prevazilazi poliitčke podele i obuhvata celo društvo u celini, a pre svega hrvatsku omladinu”, naglasio je Barozo. On je naglasio da je EK „vredno i pošteno pregovarala zadnjih godina, primenjujući strogo uslovljavanje kako bi svi kriterijumi EU bili ispunjeni”.

Komesar za proširenje Štefan File je tačno u podne na vanrednoj konferenciji za štampu u Briselu, koju su mnogi mediji u Zagrebu prenosili uživo, izjavio je da je posao u vezi sa Hrvatskom završen a da je sada na zemljama članicama da odluče može li se ugovor potpisati.

„Siguran sam da će se to dogoditi jer je pristupni proces bio temeljan i dug”, kazao je File.

U savetu EU već se priprema deklaracija o završetku pregovora s Hrvatskom, koja bi trebalo da bude prihvaćena na samitu. U odlukama o zaključenju pregovora trebalo bi se definisati mesto i datum potpisivanja ugovora o pristupanju, što se očekuje u drugoj polovini godine, a pre toga, Evropski parlament treba da da pristanak na završetak pregovora.

Nakon potpisivanja pristupnog ugovora u Hrvatskoj u roku od 30 dana treba da se održi referendum i onda sledi postupak ratifikacije u 27 zemalja članica, što bi trebalo da bude obavljeno do 1. jula 2013. kao ciljanog datuma pristupanja.  

----------------------------------------------

Jadranka Kosor: Veliki dan za Hrvatsku

ZAGREB – Hrvatska premijerka Jadranka Kosor pozdravila je danas odluku Evropske komisije (EK) da predloži zatvaranje pregovora Hrvatske i EU, što Hrvatskoj otvara put za pristupanje EU 1. jula 2013. godine.

„Ovo je veliki dan za Hrvatsku”, izjavila je Kosor novinarima u Londonu, gde se sastala sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Kameronom koji joj je čestitao na „istorijskom danu”.

Ona je izrazila očekivanje da će Velika Britanija pomoći da bi 24. juna na sastanku Saveta ministara pregovori bili završeni i da bi i to bio „istorijski dan za Hrvatsku i EU”.

I predsednik EK Žoze Manuel Barozo čestitao je danas premijerki Hrvatske.

Barozo je, kako je saopštila Vlada u Zagrebu, iz Moskve telefonirao premijerki u Londonu i istakao njen doprinos zatvaranju pregovora.

U razgovoru s predsednikom EK Jadranka Kosor je istakla da će i posle pregovora njena vlada nastaviti reforme.

---------------------------------------------

Oduševljenje u Zagrebu na vest iz Brisela

ZAGREB – Šef Sabora Luka Bebić i predsednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Evropskom unijom Vesna Pusić pozdravili su danas odluku Evropske komisije da predloži zatvaranje i poslednja četiri poglavlja pregovora Hrvatske i EU i preporuči prijem Hrvatske u punopravno članstvo.

Šef sabora podsetio je da je proces pristupanja formalno počeo 2001. godine, pri čemu su pregovori trajali skoro šest godina.

EU bi na samitu 23. i 24. juna trebalo da odluči hoće li Hrvatska postati njena 28. članica 1. jula 2013. godine.

„U procesu je o svim bitnim pitanjima postignut nacionalni konsenzus i to je urodilo rezultatima”, rekao je i dodao da je „najvažniji deo posla zaključen ili će se zaključiti danas ili za koji dan”.

Vest da je Evropska komisija predložila zatvaranje i poslednja četiri poglavlja pregovora Hrvatske i EU i preporučila primanje Hrvatske u punopravno članstvo 1. jula 2013. godine zauzela je glavna mesta na portalima i elektronskim medijima, kao i izjave šefa EK mauela Žoze Baroza i komesara za proširenje Štefana Filea.

Tanjug

objavljeno: 10.06.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EVROPSKA KOMISIJA DALA ZELENO SVETLO HRVATSKOJ

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011

ZAGREB - Evropska komisija predložila je danas Savetu EU da zatvori preostala četiri poglavlja u pregovorima sa Hrvatkom i time otvorila put da ova zemlje postane 28. članica, saopštio je predsednik EK Žoze Manuel Barozo..."Ovo je istorijski dan za Hrvatsku i EU. Evropska komisija je upravo predložila...

Nastavak na Kurir...

Važna odluka za hrvatsku istoriju

Izvor: B92, 10.Jun.2011

Zagreb -- Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor i predsednik Ivo Josipović rekli da im je drago što je EK prepoznala rezultate koje je Hrvatska postigla tokom pregovaranja...Hrvatska vlada saopštila je da je premijerku Jadranku Kosor, nazvao šef EK Žoze Manuel Barozo i čestitao joj na istorijskom...

Nastavak na B92...

Hrvatska mora isušiti močvaru korupcije

Izvor: Deutsche Welle, 11.Jun.2011, 13:26

Hrvatska može da se nada da će 1.7.2013. postati 28. članica EU. Evropska komisija je preporučila državama članicama Unije da prime ovu balkansku državu u svoje redove. Na putu ka tom cilju ipak postoji još prepreka.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.